вівторок, 21 листопада 2017 12:56

Чоловіки, у яких є стабільна робота, мають чотири дружини

27 відсотків свазілендців інфіковані ВІЛ

– У Свазіленд приїхав три роки тому працювати у фонді, який спонсорує Всесвітня організація охорони здоров'я, – розповідає неонатолог 34-річний Олів'є АРІДІ з французького Марселя. – Країна – на першому місці у світі за кількістю ВІЛ-інфікованих. Хворі понад 27 відсотків населення. Нашим завданням було навчити місцевих медиків застосовувати терапію для вагітних жінок. Тоді великі шанси народити здорове немовля.

Працювали у столиці Мбабане. Поселили у готелі за 20 кілометрів від міста. Дуже популярний серед європейських туристів. У номерах є гаряча вода, телефон, інтернет. Туалет – на території. Гарно викладений гранітом, але дверей немає. Менеджер пояснив, що так зможемо насолоджуватися природою. За окрему плату можна було купити ширму. Ми з колегою домовлялися сідати з протилежних боків. А туристи купували ширму.

Через два тижні у номер почали залазити мавпи. Прибиральниця сказала, що звикли до нас. Не можна було залишити двері відчиненими. Цупили їжу, сумки, взуття. Одного разу вкрали дві пачки чіпсів і банку пива. На вулиці їсти нічого не можна – налітають птахи.

Транспорт між містами їздить не частіше двох разів на тиждень. У сезон були автобуси для туристів, але вони не завжди погоджувалися вести нас у Мбабане. Спочатку орендували автомобіль. Але це надто дорого. Купили велосипеди. Місцеві добираються пішки. У прибиральниці в готелі 8-річний син щодня проходить у школу 10 кілометрів. Коли я їхав геть, подарував йому свій велосипед.

Автор: telegraph.co.uk
  Король Свазіленду 49-річний Мсваті III (у центрі) бере участь у ході в столиці країни Мбабане під час відзначення Дня тростини – найгучнішого національного свята
Король Свазіленду 49-річний Мсваті III (у центрі) бере участь у ході в столиці країни Мбабане під час відзначення Дня тростини – найгучнішого національного свята

Свазі мають щонайменше дві дружини. Як правило, три. Ті, у кого є стабільна робота, – чотири. Усі живуть в окремих квадратних хатках на одному дворі. Найбільша – у чоловіка. Старих селять окремо у круглому будиночку. Туди заходити не можна.

Чоловіків дуже бракує. Багато хто виїжджає працювати нелегально у Південно-Африканську Республіку. У клініці мені допомагав медбрат із місцевих. Попросив залишитися після роботи поговорити. Запропонував одружитися хоча б із двома його доньками. Сказав, що не вимагає обов'язкових 12 корів за кожну. За 10 згоден віддати обох.

З нагоди дня народження я організував вечірку з бургерами. Її згадували ще рік. Коли прийшла нова лаборантка, то перепитувала: чи правда, що на моєму святі кожному працівнику давали цілий бургер із м'ясом.

Король обирає собі нову дружину на Дні тростини. Це найгучніше святкування в країні. Звідусіль приїжджають тисячі цнотливих дівчат. Танцюють і співають перед королем. Багато з них їдуть, бо там безкоштовно годують. Король обирає дружину не щороку. Зараз має 13 офіційних. Одна з них втекла з коханцем. Ще одна сидить під домашнім арештом – за роман із міністром. Тепер весь час житиме із свекрухою.

49-річний король Мсваті III належить до десяти найбагатших монархів світу. Кожна його дружина живе в окремому палаці. Мають великий штат прислуги. Перукаря і візажиста викликають із ПАР. Одна любить замовляти кухарів з Італії. Продукти ті везуть із собою.

Майже 70 відсотків свазі живуть за межею бідності. Погоджуються працювати за 50 доларів у місяць. Харчуються переважно смаженою кукурудзою. Воду добувають із копанок.

У 1980-х король скасував конституцію, заборонив політичні партії. Керує Свазілендом своїми указами. Я задавив якусь рідкісну мавпу на території готелю. Мав заплатити великий штраф. Власник готелю подзвонив двоюрідному брату другої дружини короля. Квитанцію про штраф просто порвали.

Пояснювали жінкам, що не можна займатися незахищеним сексом з інфікованим чоловіком. Тільки одна з 27 взяла в нас безкоштовні презервативи. Решта в анкеті написали, що не мають права ставити чоловікові якісь умови.

Проблеми в мене почалися, коли побачив, як працюють хірурги. За день використовують не більше п'яти пар рукавичок. А мають змінювати їх після кожного пацієнта. Я провів кілька лекцій. Сказав, що в дитячій лікарні це неприпустимо. Нічого не змінилося. Ми замовили дві тисячі пар рукавичок. Забили ними весь склад. Нуль реакції. Я зняв відео і виклав його у "Фейсбук". Мене викликала головний лікар. А за два тижні мене попросили звільнитись. Потім з'ясував, що вона – близька родичка короля.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки, у яких є стабільна робота, мають чотири дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути