пʼятниця, 19 липня 2019 23:06

Збільшення зарплати освітян призведе до інфляції

Збільшення зарплати освітян призведе до інфляції
В Україні нема ресурсів, щоб підвищити зарплату вчителям Фото: Інформаційне агентство АСС

В Україні не вистарчить ресурсів, щоб підвищити зарплату вчителям у 2020 році.

На наступний рік Кабінет Міністрів виділив 25 млрд грн на освіту. Проте експерти вважають, що ресурсів, які б забезпечили ці кошти в держави нема.

"Наступний уряд поставлено у незручне становище. Якщо вони скасують цю Постанову Кабміну – виглядатиме, що вони не хочуть підвищувати зарплати вчителям. Але якщо новий уряд її виконає – попередній скаже, що це запланував він, а новий уряд тут ні до чого", - говорить директор програми "Освіта" Українського інституту майбутнього Сергій Бабак.

За його словами, зараз є проблема з тарифною сіткою, за якою формуються зарплати вчителям. Молодий вчитель, який вступає у професію, отримує зарплату близько чотирьох чи п'яти тис. грн. Однак його ефективність може бути значно більшою, ніж у педагога із 40-річним стажем, який отримує надбавки за стаж і вищу платню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець вступної кампанії: що робити абітурієнтам

"Тут треба змінювати систему оцінки вчителів. В Україні вже піднімали мінімальну зарплату. Чи це призводить до сильної інфляції? 25 млрд гривень на рік - насправді це не така велика цифра, щоб призвести до катастрофічної інфляції. З іншого боку, це частково перекриє комунальні неплатежі вчителів. Тобто, в принципі, це вливання в економіку, не думаю, що це погано", - додає експерт.

Бабак вважає, що фах вчителя повинен бути пріоритетним. Крім цього, його необхідно зробити однією з найпрестижніших професій в Україні.

"У нас зараз військові отримують в рази більше, ніж вчителі і ще в рази більше, ніж лікарі. Держава у своєму державному секторі визначає, що для неї є пріоритетом. Вчителі, які вчать дітей, забезпечують нам основи нашого майбутнього. Тобто жодної соціальної нерівності я тут не бачу. Ми ж не у Радянському Союзі, де всі отримували однакову зарплатню, незалежно від того, чим займались", - каже директор програми "Освіта".

Світовий банк прогнозує інфляцію у разі підвищення зарплат учителям від 20 до 70%.

Зараз ви читаєте новину «Збільшення зарплати освітян призведе до інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути