середа, 30 травня 2018 16:21

Вузи першочергово зараховуватимуть охочих працювати у селах

Вузи першочергово зараховуватимуть охочих працювати у селах
Першочергово на бюджет зараховуватимуть тих, хто працюватиме в селах. Фото: rostovgazeta.ru

Першочергово на бюджет зараховуватимуть тих, хто працюватиме в селах.

Таке рішення прийняли під час засідання Кабінету міністрів. Документ набере чинності 1 січня 2019 року й діятиме починаючи зі вступної кампанії 2019-го, повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

"Правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів на спеціальності галузей знань 01 "Освіта/Педагогіка" і 22 "Охорона здоров'я". Їм треба буде відпрацювати в сільській місцевості не менш як 3 роки – на цей період фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення", - розповіли в МОН.

На думку міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, це покращить рівень надання освітніх та медичних послуг в селах.

"Сьогодні уряд прийняв дуже важливе рішення. Визначили як відбуватиметься цей процес – хто формуватиме потребу в кадрах, як укладатимуться угоди тощо", – каже Гриневич.

Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розподілятимуть бюджетні місця

Угоди з переможцями підписуватимуть до 30 травня. У підсумку вступники отримують право на першочергове зарахування, а роботодавець – гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вузом на його підготовку.

Цього року вузи почнуть приймати заяви з 12 липня. Графіки подання заяв залежатимуть від того, на основі яких умов вступатимуть абітурієнти. Випускники шкіл, які для вступу до університету складатимуть іспити чи писатимуть творчі конкурси, зможуть подавати заяви до 20 липня. Абітурієнти, які вступатимуть тільки на основі сертифікатів ЗНО - до 26 липня.

Зараз ви читаєте новину «Вузи першочергово зараховуватимуть охочих працювати у селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути