Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2018 18:12

Вступна кампанія-2018: які зміни чекають абітурієнтів

Вступна кампанія-2018: які зміни чекають абітурієнтів

Вступна кампанія-2018 матиме 6 основних новацій.

Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич.

В основному нововведення спрямовані на вдосконалення того, що впровадили торік.

1. Уніфікація предметів

Для спеціальностей уніфікували обов'язкові предмети ЗНО. Раніше вузи самі обирали, за якими предметами зараховувати до закладу. Цього року все уніфікували під кожну конкретну спеціальність. Тобто вже не може бути так, що для вступу на "Журналістику" в установи вищої освіти в Києві потрібен один перелік результатів ЗНО, а для вузу в Миколаєві - інший.

2. Сертифікати ЗНО 2016, 2017 і 2018 років

У вступній кампанії цього року зараховуватимуть результати відразу 3 років - 2016, 2017 і 2018. Винятком стане ЗНО з іноземної мови. Використовувати можна лише сертифікат 2018-го, оскільки цьогоріч змінили формат тесту - додали аудіювання.

3. Регіональний, сільський і галузевий коефіцієнти

Коефіцієнти змінили за результатами вступної кампанії 2017 року. Конкурсний бал розраховуватимуть традиційно, за формулою. Механізм коефіцієнтів працює таким чином, що він домножується на загальний результат абітурієнта.

Регіональний коефіцієнт встановлений наступним чином:

- для вузів Києва становить 1. У разі вступу до закладів столиці абітурієнт не отримуватиме ніяких додаткових балів;
- для українських військових організацій у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях, переміщених вищих навчальних закладів - 1,04;
- інші випадки - 1,02.

Сільський коефіцієнт для абітурієнтів, які зареєстровані в селах не менше 2 років до дня завершення подачі заяв про вступ і які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школах, що знаходяться на території сіл:

- збільшений для абітурієнтів, які вступають на аграрні спеціальності - 1,05;
- інші спеціальності - 1,02.

Галузевий коефіцієнт для спеціальностей, яким приділяють особливу підтримку становить 1,02. Коефіцієн поширять також на заяви з другою пріоритетністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в українців збільшилася довіра до ЗНО

4. Кількість заяв

Цього року абітурієнт може подавати для участі в конкурсі за бюджетне місце 7 заяв на 4 спеціальності. Торік дозволяли подавати 9 заяв на 4 спеціальності.

"Досвід 2017 року показує, що абітурієнти часто відмовляються від бюджетного місця, яке отримали за 9 пріоритетом, і вибирають контракт", - каже Гриневич.

5. Мінімальна кількість балів

Встановили мінімальну кількість балів - 150 - для другого і третього конкурсних предметів для вступу на 3 медичні спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія".

"Це була конкретна вимога Міністерства охорони здоров'я, яке відповідає за всі медичні вузи. Це нововведення хотіли ввести ще торік, але оголосили про нього занадто пізно, тому відтермінували", - додала Гриневич.

6. Відміна творчих конкурсів

Замість творчих конкурсів на деякі педагогічні спеціальності, журналістику та окремі спеціалізації дизайну введені творчі заліки.

"Творчий залік - це, по суті, допуск до конкурсу. Допоможе уникнути низки зловживань, а також зняти зайве навантаження з абітурієнтів і вузів, адже творчі заліки можна проводити не під час вступної кампанії безпосередньо, а протягом півроку до її початку", - додала міністр.

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів України розпочнеться 2 липня.

Нинішня вступна кампанія завершилася для кожного сьомого вступника. Обов'язковий предмет при вступі у вузи — українську мову і літературу — не склали 14,5% осіб. Це - майже 47 тис. абітурієнтів. Торік результат був кращим. Тестування "завалили" 17 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Вступна кампанія-2018: які зміни чекають абітурієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі