четвер, 31 травня 2018 14:46

Чому в українців збільшилася довіра до ЗНО

Чому в українців збільшилася довіра до ЗНО
50% респондентів вважають, що ЗНО створює рівні умови для вступу до вузів. Фото: ar.volyn.ua

За 10 років проведення зовнішнього незалежного оцінювання його підтримка зросла до 52%. 2008-го показник був удвічі менший — 25%. Дослідження провела соціологічна група "Рейтинг".

Серед осіб, які складали ЗНО, підтримка сягає 75%. Майже 50% респондентів вважають, що тестування створює рівні умови для вступу до вузів. 31% має протилежну думку.

"Очевидно, що рівень довіри до тестування з кожним роком збільшується. Спочатку його сприймали з підозрою — як і все нове. Зовнішнє тестування дає можливість розумним дітям потрапити до престижних університетів. Створює рівні умови. Найбільша перевага ЗНО — неможливість фальсифікації, як це може відбутися під час вступних іспитів", - пояснює Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

Серед недоліків ЗНО відзначають складнiсть і недосконалiсть тестів — 31%, і необхiднiсть додаткового навчання - 29%.

"Стандартизовані тести — пройдений етап. Потрібно цінувати нестандарт — спроможність навчатися. До прикладу, зробити психометричний тест, як в Ізраїлі. Це єдиний стандартизований тест для вступу у вузи. Іспит складається з питань за трьома напрямками: словесне мислення, математичні здібності й англійська", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи подолає корупцію ЗНО в магістратуру

Вузи на власний вибір враховують оцінки — або сумарно за весь тест, або за кожен із напрямків окремо. Сумарну оцінку виставляють за шкалою від 200 до 800 балів. Результати іспиту стають відомі через місяць після складання. Оцінку автоматично надсилають в університети, які вказав абітурієнт під час реєстрації на іспит.

2008-го в Україні запровадили ЗНО для вступу в університети. 2016 року вступники до магістратури на спеціальність "право" вперше складали тестування. У пілотному проекті участь взяли 9 вузів. У нинішній вступній кампанії вступ на магістратуру за ЗНО включили 15 спеціальностей. У форматі тестування абітурієнти писатимуть іноземні мови і профільний іспит.

Зараз ви читаєте новину «Чому в українців збільшилася довіра до ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути