середа, 30 травня 2018 17:48

Вишиванки і радянські фартушки: яким має бути одяг на Останній дзвінок

Вишиванки і радянські фартушки: яким має бути одяг на Останній дзвінок
Львівські випускниці на святі Останнього дзвоника. Фото: Валерій Шмаков

Міністерство освіти не встановило єдиної дати святкування Останнього дзвінка. В одних школах навчання закінчили 25 травня, в інших закінчують сьогодні або завтра — 31 травня.

Навчальні заклади на власний розсуд обирали формат проведення лінійок. Організовували квести, пікніки, екскурсії. Деякі навчальні заклади скоротили тривалість лінійки або запросили на урочистості лише випускні класи.

У більшості шкіл на лінійки випускники одягнули вишиванки. Утім деякі обрали форму радянського зразка.

"Уявлення про "справжню шкільну форму" усе ще міцно сидить у головах батьків і вчителів. Тому й бачимо випускників у радянських фартухах. Як альтернативу дітям пропонують одяг в етностилі — і все. З'явилася тенденція до переходу від піонерських до сучасних форм проведення свята. Останній дзвоник як відправна точка для того, щоб "піти у світ незнаними шляхами…" стає креативним дійством. Лінійки зникнуть. Скільки на це треба часу, точно не скажу. Але вони мали вмерти ще вчора", - каже Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

У радянській шкільній формі прийшли на лінійки не тільки в окуповані Горлівці і Сімферополі, а й деяких школах Миколаєва, Полтави і Харкова. Через таку форму на лінійках у мережі з'явився відкритий лист до Володимира В'ятровича з проханнями заборонити шкільну форму радянського зразка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квести, подорож на пароплаві і повітряні кульки — як святкували останній дзвоникк

"Шкільну форму в вигляді напівшерстяного плаття і фартуха ввели в Радянському Союзі в 1949 році. Дітей без шкільної форми не пускали до школи. Після розвалу Радянського Союзу саме Росія стала його правоприємницею. У Росії в більшості регіонів шкільна форма радянського зразку є формою випускників шкіл. Цю форму змушують одягати на територія не признаних республік ЛНР та ДНР. Недопустимо у 2018 році , щоб наші випускники одягали форму країни ,яка знищила мільйони українців і продовжує свою вбивчу роль в нашому сьогоденні", - каже ініціатор відкритого листа Алла Заможська.

Шкільний дзвінок пролунав для 184 867 випускників. Це найменше за часів незалежності. Понад півмільйона було 1996 року. Найменше одинадцятикласників у Луганській області — 2,8 тис. Найбільше — у Дніпропетровській — 14,8 тис.

Зараз ви читаєте новину «Вишиванки і радянські фартушки: яким має бути одяг на Останній дзвінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути