понеділок, 28 травня 2018 07:25

Як підвищити безпеку у школах

Як підвищити безпеку у школах
У школі є вахтер, але не має охорони. Фото: Студвей

На початку тижня у школі Миколаєва і Харкова розпилили невідому речовину. Майже сотня дітей потрапила до лікарні.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Міносвіти рекомендувало посилити охорону і пропускний режим у дитячих садках, школах, училищах, коледжах і університетах. Крім того, просять обмежити доступ на територію навчальних закладів незнайомців.

Такі ситуації трапляються, бо не всі школи мають посилену охорону. Зараз у більшості шкіл на вході сидить вахтер. Він є у штаті. Лише у деяких навчальних закладах — охорона.

"Зараз батьківські комітети або адміністрація шкіл підписують договори з приватними фірмами. Але вони не мають на це повноважень. Це самодіяльність, бо готівкою збирають кошти, а потім передають фірмі. Угоди про охорону мають укладати районні адміністрації після проведення тендеру. Навчальні заклади повинні охороняти комунальні охоронні підприємства. Наприклад, у Києві створили КП "Муніципальна охорона". Одним із пріоритетних напрямків діяльності буде охорона шкіл та садочків", - - пояснює юрист ГО "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

У зв'язку з отруєнням дітей з першого вересня у Харкові понад сто навчальних закладів планують обладнати системами відеоспостереження. На це виділять кошти з міського бюджету. Як оснащуватимуть школи в інших регіонах наразі не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила прийому першокласників - 5 найпоширеніших питань

"Окрім охорони, доцільними будуть турнікети, відеоспостереження, "тривожна" кнопка. Відеозапис можна використати для пошуку правопорушника чи врегулювання якоїсь конфліктної ситуації. "Тривожна" кнопка потрібна у екстрених випадках. На цей виклик має прибути поліція чи комунальна охорона", - каже фахівець.

Розпилення газу в спеціалізованій школі №3 Харкова може бути пов'язане з наміром зірвати навчальний процес. Про це повідомила заступник начальника відділу комунікації ГУНП у Харківській області Оксана Калмикова.

Зараз ви читаєте новину «Як підвищити безпеку у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути