вівторок, 01 серпня 2017 15:00

Вступна кампанія-2017: перемоги та поразки

Вступна кампанія-2017: перемоги та поразки
Що поставило під загрозу проведення вступної кампанії - у добірці Gazeta.ua Фото: Львівський портал

Вступна кампанія фінішує. Уже сьогодні абітурієнти дізнаються, чи отримали шанс навчатися у вузах на бюджеті.

Про те, з якими перешкодами довелося зіштовхнутися абітурієнтам під час гонитви за найкращим вузом країни, та які позитивні нововведення змусили понервувати Міністерство освіти і науки - у добірці перемог та поразок вступної кампанії-2017 від Gazeta.ua:

1. Приймальні комісії помилково присвоювали сільський коефіцієнт - 1,092 - абітурієнтам, які живуть у місті.

"МОН виявило чималий список навчальних закладів (шкіл), які вочевидь не знаходяться на території населених пунктів сільської місцевості, але випускникам яких приймальні комісії присвоїли сільський коефіцієнт, який дорівнює 1,02. В такий перелік, наприклад, потрапили навчальні заклади (школи) великих міст – Києва, Івано-Франківська, Львова, Чернігова, Чернівців", - повідомили у прес-службі Міносвіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 найпопулярніших університетів серед абітурієнтів

2. Серед абітурієнтів найбільше менеджерів і економістів.

У Міністерстві освіти і науки України назвали найпопулярніші серед абітурієнтів спеціальності, які вони обирали при вступі до вузів цього року.

Там зауважили, що загальні тенденції залишаються незмінними вподовж багатьох років. Найчастіше вступники обирають: економіку, менеджмент, міжнародні відносини, право, туризм і окремі комп'ютерні спеціальності.

Приймальні комісії помилково присвоювали додатково сільський коефіцієнт - 1,092 - абітурієнтам, які живуть у місті

"Для нас важливо відрегулювати місцями державного замовлення попит на технічні спеціальності і спеціальності по підготовці вчителів початкової школи. Адже ми стоїмо напередодні реформи нової української школи. І нам потрібен новий вчитель. Педагогів не вистачає. Саме місцями державного замовлення ми стимулюватимемо абітурієнтів робити вибір на користь таких спеціальностей", - повідомили у Міносвіти.

3. Фізика та біологія - зовсім не цікаві вступникам.

У Міносвіти заявили, що абітурієнтам цього року майже не цікаві: фізика та інші природничі науки. На спеціальності, пов'язані із цими дисциплінами, невеликі конкурси. Проте в порівнянні з минулими роками все популярнішою стає професія педагога. Університети все частіше звертаються з заявами, що їм не вистачає державних місць на вчительські спеціальності.

Найчастіше цього року абітурієнти обирали: економіку, менеджмент, міжнародні відносини, право, туризм і окремі комп'ютерні спеціальності

4. Абітурієнти дописували собі перемоги в олімпіадах, яких не було

"Під час верифікації середнього балу атестату, сільського коефіцієнту і перевірки заяв на правильність розрахунку конкурсного бала ми помітили розбіжності даних. Вони виникала не тільки через програмне забезпечення, а й через те, що абітурієнти та приймальні комісії не зовсім коректне вводили інформацію. Були помилки в назвах університетів. Ці розбіжності виникали через те, що в результаті декомунізації міста поміняли назви, відповідно і ВНЗ змінили їх. Також були розбіжності літер у прізвищах. В атестаті могла бути одна літера, а в сертифікаті ЗНО - зовсім інша. Були абітурієнти, які дописували собі бонуси за перемоги у олімпіадах, яких не було", - повідомила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

5. КНУ ім. Тараса Шевченка - найпопулярніший серед цьогорічних абітурієнтів

У Міносвіти сформували топ-10 найкращих вишів України. Так у КНУ ім. Тараса Шевченка надійшли 58 574 заяв. Друге місце за популярністю посів Львівський національний університет ім. Івана Франка. Вступити до нього захотіли 48 878 випускників шкіл. Третю сходинку з показником - 47 348 заяв посів Національний університет "Львівська політехніка".

"Усі ці рейтинги - досить відносні. І в принципі їхні лідери не змінилися за останні роки. Приємно, що серед них є регіональні університети. Бо опоненти закидали, що широкий конкурс не дасть можливість регіональним університетам отримати достатню кількість абітурієнтів. Це не так. Якщо університет працює якісно, то навіть якщо він у регіоні, до нього йдуть вступники. Яскравий приклад цьому — ЛНУ імені Івана Франка, який на другому місці після КНУ імені Тараса Шевченка", - заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Абітурієнти дописували собі перемоги у олімпіадах, яких не було

6. Цього року вперше експлуатували нове програмне забезпечення для прийому заяв абітурієнтів. Його тестування співпало з роботою системи в посиленому режимі в межах вступної кампанії

"Старе програмне забезпечення належало фізичній особі. 2013 року цей ФОП отримав інтелектуальні і майнові права від приватної фірми, яка мала свої рахунки в офшорах. Це створювало велику небезпеку. Єдину державну базу з питань освіти обслуговувала винятково ця приватна особа. Підприємець оцінив програмне забезпечення на 17 мільйонів гривень. Ми не могли без тендеру проплатити такі кошти. У результаті - підприємець відмовився співпрацювати з інфоресурсом і продовжувати доопрацювання бази у жовтні 2016 року. Нове програмне забезпечення вводили у експлуатацію перший рік", - повідомила міністр освіти та науки Ліля Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 тис. заяв зникли з особистих кабінетів абітурієнтів - вступна кампанія у цифрах

7. Через нове програмне забезпечення та вірус Petya.A зникли 40 тис. заяв вступників. Крім того, невідомо як змінилися бали деяких абітурієнтів.

Під час кібератаки з міркувань безпеки ввели тимчасові обмеження у роботі єдиної державної електронної бази освіти. Це вплинуло на функціонування особистого електронного кабінету абітурієнта.

"Проведення відкритого тендера, а потім блокування його результатів, скоротили терміни на розробку нового програмного забезпечення більш, ніж удвічі. Ті труднощі, які виникли перед приймальними комісіями, перед нашими абітурієнтами, які пов'язані із першим роком введення нового програмного забезпечення, під час кампанії одразу виправляли. Натомість ми маємо програмне забезпечення, яке у власності держави. А це гарантує високу безпеку даних", - повідомили у Міносвіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому після зарубіжної освіти буде важко працювати в Україні

8. Приймальні комісії не встигли вчасно назвати імена тих, хто потрапив у вузи на бюджет

Оскільки приймальні комісії ВНЗ не встигають опрацювати всі заяви та перевірити правильність нарахування сільського коефіцієнту, списки не оприлюднять о 12:00 сьогодні, як обіцяли раніше. Приймальні комісії попросили надати їм додатковий час. Списки вступників, яких зарахували на державні місця у вищих навчальних закладах, оприлюднять о 18:00 1 серпня 2017 року. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Зараз ви читаєте новину «Вступна кампанія-2017: перемоги та поразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути