вівторок, 24 липня 2018 16:10

Українські студенти живуть в "прийомних сім'ях" - експерт про освіту за кордоном

Українські студенти живуть в "прийомних сім'ях" - експерт про освіту за кордоном
Директор міжнародної освітньої компанії DEC Education Ірина Кузьменко. Фото: Facebook

За останні сім років кількість українських студентів за кордоном зросла втричі. В іноземних вузах навчаються близько 70 тис. українців.

Навчання у багатьох країнах коштує набагато дешевше, ніж в Україні. Там краща матеріально-технічна база, ніж в українських провідних закладах освіти. Практично у всіх пристойних зарубіжних університетах не потрібно платити хабарі за отримання оцінок.

"Найбільш популярні для навчання були і залишаються США, Канада, Німеччина та Великобританія. У цих країнах студенти мають можливість здобути дійсно якісну освіту, яка відкриває широкі можливості та перспективи. Багато країн, готові приймати українських студентів на навчання у вузи на досить вигідних умова. Наприклад, у Нідерландах навчання коштуватиме не дорожче, ніж в сусідній Польщі", - каже Gazeta.ua директор міжнародної освітньої компанії DEC Education Ірина Кузьменко.

З чого українським учням варто починати підготовку для вступу за кордон?

- Для початку потрібно пройти ряд психологічних та профорієнтаційних тестів. За допомогою тестів визначають чи готовий абітурієнт до переїзду в іншу країну, аналізують рівень знань по профільним дисциплінам, в результаті яких пропонують перелік вузів. Крім того, особливу увагу звертають на особистісні якості абітурієнта. Тому одних знань буде недостатньо. багато залежить від комунікабельності, творчості та життєвої позиції абітурієнта. Потрібно пам'ятати також про певні нюанси. При вступі в закордонний вуз є два завдання, які рідко зустрічаються в українських вузах. Це - мотиваційний лист і співбесіда. У листі школяр повинен чітко пояснити, чому він вибрав таку професію і саме цей вуз і написати про це невелике есе. Під час співбесіди відбувається знайомство з потенційними студентами, тому абітурієнт повинен вміти вести бесіду. Для виїзду на навчання за кордон необхідний стандартний пакет документів. Це - виписка оцінок за останній рік, атестат, результати тесту з англійської мови, інформація про нагороди та відзнаки, мотиваційний лист, оплата навчання та студентська віза.

Орендувати квартиру краще після першого року навчання

Українських студентів забезпечують житлом чи доводиться орендувати квартиру?

- У США, Канаді, Великобританії можливий варіант проживання в так званих "прийомних сім'ях". В обмін на виконання певних домашніх обов'язків, закордонні сім'ї дозволяють жити безкоштовно, або за мінімальну плату. Переважна більшість зарубіжних вузів надають місце в платних гуртожитки. Орендувати квартиру краще після першого року навчання, щоб краще адаптуватися до життя за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт сказала, чого не вистачає українській освіті

Як проходить студентське життя і навчальний процес?

- У перші місяці студентське життя дуже інтенсивне. Учні не вилазять з бібліотек, вчаться і адаптуються до нових умов і мови. Через 3-4 місяці студент починає активно брати участь у студентських ініціативах, вступати в різні спільноти, братства, кооперується з іншими студентами. Багато часу витрачає на самостійну підготовку до практичних занять. Українських студентів завжди дивує велика кількість вільного часу. Це хибне враження, тому що "вільний час" – це період, який виділяють на самостійний пошук матеріалів. Бо головна задача іноземних вузів - розвити у студента уміння продуктивно організовувати час для навчання.

На які спеціальності українців взагалі не приймають або приймають мало?

- Українських студентів за кордоном обмежують в напрямку медичної освітою. Мова йде про класичну медицину та юриспунденцію. Все через обмеження у законодавстві певних країн. До прикладу, у Канаді не громадянин країни не має права практикувати.

Потрібно переоцінити роль викладача в українській системі вищої освіти

Українських студентів за кордоном працевлаштовують після навчання?

- Нідерланди, Швеція, Данія та Канада після навчання дають 12 місяців для пошуків роботи, щоб отримати шанс залишитися на постійне проживання. Студент може знайти роботу по будь-якій спеціальності, якщо це дозволяє міграційна політика країни. Ті, хто прагне залишитися за кордоном намагаються ще під час навчання офіційно працевлаштуватися та зарекомендувати себе як перспективного працівника. Університети дозволяють знайти додатковий підробіток, якщо це не заважатиме процесу навчання. У Великобританії та Німеччині шансів залишитися в країні після закінчення навчання значно менше.

Як українським закладам освіти посилити свої позиції відносно іноземних?

- По-перше, потрібно переоцінити роль викладача в системі вищої освіти і переглянути розподіл часу на лекційні і практичні заняття. В еру технологічного прогресу, роль вчителя та викладача не в тому, що б дати дитині необхідний мінімум теоретичних знань, а дати якісний зворотній зв'язок. Навчити студента мислити нестандартно, а до виконання завдань підходити творчо та креативно. По-друге, в українській школі вирощують індивідуалістів. У нас мало шкіл, які навчають дітей працювати в команді. Це те, чого також не вистачає для розвитку українських школярів.

В Україні проходить вступна кампанія. Українські абітурієнти подали понад 1 млн заяв.

Якщо випускник не cклав ЗНО, або здав його погано - в поточному році дорога в український вуз йому закрита. Під час вступу в закордонний вуз, сама процедура вступу вимагає від абітурієнта не тільки академічних знань, а й низки інших необхідних навичок.

Зараз ви читаєте новину «Українські студенти живуть в "прийомних сім'ях" - експерт про освіту за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути