четвер, 04 квітня 2019 15:29

Стартував прийом дітей до перших класів: що потрібно знати батькам

Стартував прийом дітей до перших класів: що потрібно знати батькам
Стартував прийом дітей до перших класів Фото:Волинь 24

У столичних школах розпочалося приймання дітей до перших класів.

До 31 травня приймають заяви від батьків, чиї діти мають право на першочергове зарахування за місцем проживання. Уже другий рік поспіль усіх інших дітей очікує жеребкування, повідомляє ТСН.

Для вступу школу дитині потрібно мати заяву, свідоцтво про народження і медичну довідку. Під час прийому не потрібна присутність дитини, а також ніяких довідок про дохід чи договорів. Не потрібне і підтвердження місця проживання дитини чи одного з батьків. Однак воно гарантуватиме вступ.

До школи повинні потрапити усі діти. Тим, які проходять жеребкування є велика ймовірність, що доведеться пройти його не в одній школі, щоб у кінці таки потрапити в одну з них. Крім цього, батькам таких дітей часто доводиться "домовлятися" із керівництвом навчальних закладів.

"Батькам не треба напружувати дитину тим, щоб підготувати до того конкурсу-стресу. Ми прибрали таким чином корупцію зі школи. Гроші там не йдуть в кишеню до директора", - говорить Олена Бондаренко, співголова ГО "Батьки SOS".

Вибір школи повністю залежить від батьків. За підрахунками вибір навчального закладу ведеться не більш як на 500 державних шкіл у всій Україні, повідомляють у Міністерстві освіти та науки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярам пропонують вивчати російську як мову "корінного народу"

"Минулого року можна було використати будь-який договір оренди. На коліні собі роздрукований і підписаний. Зараз потрібен тільки нотаріально завірений договір. Так, батьки намагаються купити реєстрацію", - говорить Олена Бондаренко, співголова ГО "Батьки SOS".

На сьогодні інтернет переповнений пропозиціями про допомогу з фіктивним проживанням. "Це повністю легально й законно. Це офіційна реєстрація. Укладаємо договір оренди з вами, на його підставі реєструємо вас в ЦНАПі на шість місяців. Наприклад, мама з дитиною, це коштує 5100 гривень", - говорять в одному з таких "сервісів".

Фальсифікація документів на сьогодні загрожує двома роками позбавлення волі. Проте батьків не лякають як можливі наслідки, так і тарифи за незаконні послуги.

Модель територіального пріоритету існує в більшості країн Європи та в США. Однак в Америці подібну аферу побороли. У цій країні адміністрація школи може перевірити фактичне місце проживання, або попросити додаткові документи, наприклад, копії рахунків.

Зараз ви читаєте новину «Стартував прийом дітей до перших класів: що потрібно знати батькам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути