Ексклюзиви
пʼятниця, 01 вересня 2017 12:26

Школи звітуватимуть про кошти, отримані від батьків, - Гриневич

Школи звітуватимуть про кошти, отримані від батьків, - Гриневич
Лілія Гриневич Фото: Вікіпедія

Наступного тижня Верховна Рада України в другому читанні слухатиме новий законопроект про освіту. В його рамках законотворці передбачають автономність шкіл у створенні навчальних програм. Також навчальні заклади повинні будуть звітувати про те, куди витратили кошти, які отримали з бюджету та від батьків школярів.

"Школи, в першу чергу, звітуватимуть про кошти, які вони отримали і від бюджету, і від батьків. Тому що дуже важливо, щоби було прозорим надходження всіх коштів. Фінансування органів місцевого самоврядування останнім часом зросло. Нам важливо вивести на світло все, що справді отримує система освіти, щоб з батьків не вимагали щось додаткове, якщо воно необґрунтоване", - наголосила міністр Освіти України Лілія Гриневич в ефірі "Сніданку з 1+1".

Діти з особливими потребами повинні навчатися у комфортному середовищі поряд зі звичайними школярами, впевнена міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи

"Інклюзивне навчання - коли діти з особливими потребами, які мають певні проблеми, ходять і відвідують зі звичайними дітьми навчальний заклад. Потрібно створити середовище, в якому вони себе почувають зручно. Це дитина, наприклад, на візочку. Це означає, що всі архітектурні будівлі, бар'єри мають бути зняті. Це має бути ширина дверей, через які дитина може проїжджати", - впевнена Лілія Гриневич.

У рамках впровадження інклюзивної освіти, з учителем працюватиме асистент, який допомагатиме з дітьми, що погано чують. Також міністр наголосила, що зараз лише 65% навчальних закладів архітектурно доступні для дітей з особливими потребами. У них є можливість потрапити на 1-й поверх будівлі. З 2-4 поверхами складніше. Основна вимога до ремонтів, які проводять у школах, - створити інклюзивне середовище.

В Україні 1 вересня відзначають День знань. У всіх містах країни розпочинається новий навчальний рік. Реформа освіти передбачає, що школи отримають автономію з можливістю самостійно формувати освітні програми, навчальні плани і вибирати методики. Тепер у школах вчителі говоритимуть оцінки лише дитині та її батькам. Вчителі по-новому оцінюватимуть дітей у початковій школи. Дітей привчатимуть спочатку писати олівцями. У зошитах першокласників заборонено робити позначки червоним чорнилом. Вилучені вимоги та критерії щодо підписання зошитів.

Зараз ви читаєте новину «Школи звітуватимуть про кошти, отримані від батьків, - Гриневич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути