пʼятниця, 01 вересня 2017 16:47

Рухливі парти і тематичні тижні — першокласників навчатимуть по-новому

Рухливі парти і тематичні тижні  — першокласників навчатимуть по-новому
Реформа освіти передбачає творчий підхід до уроків - і від учня, і від вчителя. Фото: nebolet.com

З 1 вересня у чотирьох школах Полтавської області запровадять тестовий проект по модернізації початкової освіти. Вісім класів "першачків" випробують на собі реформу, яка має відбутися 2018 року. Всього в експериментальному проекті беруть участь 100 шкіл по всій Україні

Про це повідомили в Інституті післядипломної освіти Полтавщини.

Для вчителів і учнів уроки перетворяться на більш творчий процес. Обсяг домашніх завдань зменшиться. Навчальний заклад зможе сам будувати програму на основі запропонованого шаблону.

"Вже з вересня навчання відбуватиметься за тематичними тижнями. Протягом 5 днів всі предмети будуть підпорядковані одній темі. З 4 вересня стартує тиждень "Я — школяр". Діти будуть з'ясовувати, що це означає. Навіть на уроках математики", - сказала тренер "Нової української школи" Марина Крилевець.

Також до програми додадуть новий предмет - "Я пізнаю світ". Він принципово відрізнятиметься від класичних уроків. У курсі поєднають кілька дисциплін: математику, українську мову, природознавство, інформатику, основи здоров'я та інші. На таких заняттях будуть використовувати різні види робіт — письмо, малювання, відвідування екскурсій, розробка власних проектів. Паралельно викладатимуть ці предмети у формі звичайного уроку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи

Щоб зробити навчальний процес більш цікавим і творчим, запровадять рухливі парти. Вчитель мінятиме їх розташування відповідно до характеру роботи. Парти ніколи не стоятимуть прямими рядами.

Скасують оцінки по малюванню, музиці, фізичному вихованню. Учнів 1 і 2 класів взагалі не оцінюватимуть.

"Саме з третього класу дитина готова сприймати оцінки вчителя. До того і учні, і їхні батьки думають, що єдина гідна оцінка — 12 балів. Але вчитель може ставити бали тільки відповідно до прописаних критеріїв. Тому іноді виникають непорозуміння", - зазначила Ніна Библів, заступник директора з початкової освіти полтавської школи №37.

На Полтавщині в проекті беруть участь - кременчуцький ліцей №30, школа №3 в Горішніх Плавнях, полтавська школа №37 та загальноосвітня школа в селищі Решетилівка.

З нового навчального року у звичайних школах створюватимуть інклюзивні класи. Діти з особливими потребами матимуть змогу навчатися з однолітками. Для таких дітей розроблять індивідуальний план розвитку та обладнають школи відповідно до їхніх потреб.

Зараз ви читаєте новину «Рухливі парти і тематичні тижні — першокласників навчатимуть по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі