середа, 21 червня 2017 08:43

Раритети унікальної бібліотеки одеського університету оцифрують

Раритети унікальної бібліотеки одеського університету оцифрують
Фонди бібліотеки ОНУ містять унікальні екземпляри, які оцифрує сканер зі спеціальним спалахом Фото: google

До 200-річчя Наукової бібліотеки Одеського національного університету ім. І.І. Мечнікова Міністерство освіти і науки виділило кошти на придбання спеціального програмно-апаратного комплексу для сканування книг.

Аналогів такого присторою наразі в Україні немає.

"Фонди бібліотеки ОНУ містять унікальні екземпляри з понад віковою історією. Сканер має спеціальний спалах, без інфрачервоних та ультрафіолетових спектрів. Крім того, для сканування на цьому апараті книгу не потрібно розгортати на 180 градусів – достатнім буде кут близько 100°, а різницю "компенсує" програмне забезпечення. Все це допоможе зробити процес оцифрування якомога безпечнішим та захистити стародруки", – розповів Дмитро Чеберкус, директор Департаменту науково-технічного розвитку МОН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, у яких містах найбільше поважають вчителів

Комплекс запустять до кінця літа. Тоді ж стартує процес створення цифрового аналогу раритетних мистецьких та літературних пам'яток.

"Цю бібліотеку, що налічувала 28 тис. 505 томів, передали університету у 1865 року. Сьогодні наш фонд становить кілька мільйонів рідкісних екземплярів книг. І однією з головних наших цілей є оцифрування фонду, щоб наші користувачі могли отримувати інформацію не лише перебуваючи в читальні, а й через сайт", – сказала директор бібліотеки, Марина Подрезова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міносвіти планує ввести використання методик LEGO

Заклад є однією з найстаріших бібліотек Одеси. Вона була заснована ще 1817 року як бібліотека Рішельєвського ліцею.

Зараз ви читаєте новину «Раритети унікальної бібліотеки одеського університету оцифрують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі