Ексклюзиви
вівторок, 04 травня 2021 11:43

Продемонстрували новий прилад для запису звуку

4 травня 1878 року в будівлі оперного театру американський науковець Томас Алва Едісон вперше продемонстрував фонограф. Це перший відомий прилад для запису і відтворення звуку.

Пристрій записував звук на барабан, вкритий фольгою, використовуючи глибинний рух голки. Ранні патенти показують, що науковець припускав можливість запису звуку у вигляді спіральної доріжки на диску, але Едісон зосередився на записі на барабані.

Автор: artefact.org.ua
  4 травня: Томас Алва Едісон продемонстрував фонограф
4 травня: Томас Алва Едісон продемонстрував фонограф

Одним з перших звукозаписів був куплет дитячої пісні "Mary had a little lamb". Публічна демонстрація фонографа одразу зробила Едісона знаменитим. Слухачі були в захваті від механічного звуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випустили перший компакт-диск

"Ніколи я ще не був так приголомшений в житті. Я завжди боявся речей, що починають працювати з першої спроби", — написав науковець про свій винахід.

До 1887 року Едісон займався фонографом епізодично через роботу над іншими проєктами, зокрема лампою розжарювання. Продовжуючи вдосконалення, він спробував використовувати восковий диск замість фольги.

Винахід отримав великий успіх, тому науковець заснував Національну фонографічну компанію. Вона здійснила низку музичних і театральних записів, що представили публіці 1906 року.

1908 року за сприяння української письменниці Лесі Українки організували унікальну етнографічну експедицію на Полтавщину для запису народних дум і пісень. Вона також здійснила запис харківського кобзаря Гната Гочаренка. Її знайомий Філарет Колесса глибоко дослідив та описав мелодії українських народних дум завдяки фонографу.

Зараз ви читаєте новину «Продемонстрували новий прилад для запису звуку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути