понеділок, 08 жовтня 2018 11:38

Найкращий в Україні - що відомо про нового вчителя року

Цими вихідними обрали кращого вчителя року в Україні. Ним став Олександр Жук. Він викладає інформатику в запорізькій школі.

  Найкращий вчитель України 2018 року Олександр Жук і президент Петро Порошенко. Фото: pedpresa.ua
Найкращий вчитель України 2018 року Олександр Жук і президент Петро Порошенко. Фото: pedpresa.ua

Конкурс Global Teacher Prize Ukraine проводять в кілька етапів. Перший складається з кількох конкурсних випробувань, де обирають 25 учасніків. На другому етапі залишають десять учасників. Їх також обирають за результатами конкурсних випробувань.

Орієнтовні критерії оцінювання: професійні знання предмета і методики його викладання, урахування фізіологічних і психологічних особливостей учнів, встановлення контакту з дітьми, організація навчальної взаємодії тощо.

Премія Global Teacher Prize покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо учнів, а й щодо суспільства.

Gazeta.ua розібралася хто такий Олександр Жук.

Хто він

Олександр Жук навчає інформатиці дітей з особливими потребами в школі-інтернаті "Джерело". Може заспівати пісню Монатика мовою жестів, щоб бути з дітьми на одній хвилі.

Він хотів бути економістом і мав працювати у податковій службі, але став вчителем. Був соціальним педагогом, вивчив мову жестів та психологію. Його робота починається о 6:30 й триває до 11 вечора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчитель вперше виступив у Верховній Раді

"Я вчився на психологічному факультеті, де зміг розібратися в собі, а потім виникло бажання допомогти іншим дітям. Не шкодувати їх, а саме допомогти - бути для них опорою. Так я почав працювати в школі-інтернаті соціальним педагогом. Потім зрозумів, що хочу знати жестову мова, тому поїхав до Київського педагогічного університету імені Драгоманова і поступив на факультет дефектології. Після закінчення почав здобувати освіту вчителя інформатики в Запорізькому інституті, що дозволило мені працювати з учнями з особливими освітніми потребами в школі-інтернаті", - сказав педагог.

Жук розробляє конспекти уроків та написав наукову працю, присвячену навчанню дітей із порушенням слуху. Ділиться з дітьми тонкощами IT та створив енергокоманду. Три роки поспіль перемагає в математичному конкурсі з усного рахунку.

"Інколи, коли погано на душі, ці діти дають крила. Ми з ними подорожуємо. Цим дітям хочеться дати можливість розвиватися і бути соціально-адаптованими", - каже він.

Global Teacher Prize 2018

Переможець отримав 250 тис. грн і рік безкоштовного навчання від "Освіторії". Крім грошової премії, Жук отримав поїздку на всесвітній освітній форум у Дубаї. У березні 2019 року він поїде на Global Education&Skills Forum 2019, де познайомиться з найкращими вчителями світу.

"Завжди хотів бути економістом, навіть пішов вчитися в економічний університет. Якось на третьому курсі зайшли з подругою в школу-інтернат, де навчалися діти з проблемами слуху. Поки чекав її, до мене підійшов хлопець років 14 і почав щось показувати руками. Я нічого не зрозумів, але в його очах побачив невдоволення ", - сказав Жук.

Національну премію в Україні започаткували 7 жовтня 2017 року. Її ініціювала громадська спілка "Освіторія" за підтримки Міністерства освіти і науки. Мета премії – популяризація новаторських підходів в українській освіті та підняття престижу професії педагога.

З п'яти кращих журі обрало найкращого вчителя України. Ним став 71-річний вчитель фізики та астрономії з Чернівецького ліцею №1 Паул Пшенічка. Він отримав 100 тис. грн та рік безкоштовного підвищення кваліфікації.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий в Україні - що відомо про нового вчителя року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути