Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2018 18:04

Вчитель вперше виступив у Верховній Раді

У Верховній Раді вперше виступив вчитель.

Переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2017 Паул Пшенічка наголосив на важливості освіти для безпеки країни, передає "Освіторія".

"Ще президент Рейган, виступаючи у Пентагоні, сказав, що на той момент бюджет на освіту перевищив бюджет Сполучених Штатів на оборону. Генерали запитали його, як так може бути? Рейган відповів дуже просто: "Якщо ви думаєте, що питання оборони вирішуються у Пентагоні, ви помиляєтеся. Питання оборони вирішуються за шкільною партою", - каже Пшенічка.

  Вперше в історії у Верховній Раді України виступив шкільний вчитель
Вперше в історії у Верховній Раді України виступив шкільний вчитель

Він навів приклади з іноземного досвіду Франції, Румунії, Швейцарії, Фінляндії, Естонії, Японія, Сінгапуру, Шанхайю, Індонезії, Тунісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть змінитися правила працевлаштування вчителів

"Без вчителя взагалі не можливо побудувати ні власну кар'єру, ні побудувати майбутнє держави. Подивіться як його слухала Верховна рада - абсолютна тиша була і це є дуже важливим. Коли найкращий вчитель року виступає перед Верховною Радою - це демонструє, що уряд і парламентарі поважають цю професію і людину. Він виступив на рівні президента України - це показує, що вони різні, але однаково рівні", - говорить голова Комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський.

  Вперше в історії у Верховній Раді України виступив шкільний вчитель
Вперше в історії у Верховній Раді України виступив шкільний вчитель

Голова Комітету Верховної Ради України з промислової політики та підприємництва, Віктор Галасюк, зазначив, що освіта програмує майбутнє нації.

"Вона - фундамент як економіки, так і національної безпеки. Повага до вчителя, гідний рівень доходів освітян та підтримка інноваторів - передумова успішної системи освіти. Розвиток освіти - не видатки, а найважливіші інвестиції. Треба створювати в країні культ освіченості і професійності, культ навчання, культ вчителя", - сказав він.

За виступ Пшенічки проголосувало 205 депутатів, а, після завершення його промови, депутати аплодували вчителю фізики стоячи.

Вчителька англійської мови гімназії імені Тараса Шевченка у Кропивницькому Анна Дудич потрапила у рейтинг 50 найкращих педагогів світу. Може виграти "Нобелівську премію для вчителів" та мільйон доларів.

Зараз ви читаєте новину «Вчитель вперше виступив у Верховній Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути