Ексклюзиви
вівторок, 27 червня 2017 18:21

Лікарями мають ставати кращі з кращих, а не трієчники — Супрун

Лікарями мають ставати кращі з кращих, а не трієчники — Супрун
Уляна Супрун Фото: dyvys.info

Днями можуть скасувати наказ про підвищення прохідного балу для вступу на медичні спеціальності - 150 балів з кожного сертифікату ЗНО. Рішення стосувалося 4 спеціальностей: "Стоматологія", "Медицина", "Фармація, промислова фармація" та "Педіатрія".

Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності досягав 103 бали. Норму про встановлення мінімального балу 150 для всіх сертифікатів затвердили 24 квітня цього року. Тоді внесли зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України 2017 року.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун не згодна з ініціативою про скасування наказу про підвищення прохідного балу до 150-ти. До лав студентів медичних вузів повинні потрапляти кращі з кращих — впевнена вона.

"У цілому світі, щоб потрапити до медичного університету, треба бути — найкращим. Лікарі — спецпризначенці нашої медицини. Ті, що подають свої документи в медичні вузи, повинні бути кращі з кращих. Як відбирають спецпризначенців? 1000 осіб подають заяви. Після першого ж екзамену якості їх залишається 300. Тоді ці 300 проходять ще декілька фізичних та інших випробувань, після яких залишається 100 найкращих. І лише ці кращі з кращих навчаються і стають спецпризначенцями. Так само повинно бути в медицині" - розповіла під час брифінгу Уляна Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 11 разів менше відмінників з української мови - оприлюднили цьогорічні результати ЗНО

Першим кроком до покращення системи освіти в медичних вузах мало стати підняття порогового балу для вступу у медичні виші до 150 балів, - каже в.о. міністра.

"Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство освіти України не отримали жодних звернень ані від абітурієнтів, ані від батьків студентів щодо цього рішення. Також не надходило пропозицій та зауважень ні від депутатів, ні від комітетів охорони здоров'я та освіти і науки. Хоча питання обговорювалося на круглому столі і парламентських слуханнях. І жодна людина не нарікала, що це — нереальні вимоги", - говорить Уляна Супрун.

Та за кілька днів перед вступною кампанією окремі народні депутати подали лист до прем'єр-міністра, щоб відмінити вимогу про 150 балів, необхідних для вступу.

"Ми вже отримали лист від прем'єр-міністра, підписаний кількома народними депутатами, що ніби-то вимога про мінімальні 150 балів — не конституційна. По-друге, обмежує права студентів на вступ і по-третє: це - завеликі вимоги до наших студентів. Є таке бачення, що ми могли б відсіяти протягом перших 2-3 років тих, хто не дотягує до 150 балів. Але ж бюджетні кошти йдуть на тих студентів щороку. І було б краще, щоб ми відсіяли студентів з самого початку, а не чекали 2 роки", - вважає Уляна Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видавництва зобов'язали видавати електронні версії підручників

За статистикою попереднього року абітурієнти-бюджетники медичних спеціальностей вступали з балами – від 159 до 191. Абітурієнти-контрактники – від 102 до 168 балів.

"Контрактник з низьким рівнем знань — дійна корова для університету, можливість його "додатково навчати", "допомагати з екзаменами" та "вирішувати інші питання. А наприкінці видати диплом, з яким цей "лікар" потім піде лікувати живих людей!", - вважає в.о. міністра охорони здоров'я.

Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності досягав 103 балів.

"Це найнижчий прохідний бал серед усіх спеціальностей в Україні, і це головна причина того, що 37% випускників медичних вишів в цьому році не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов'язковий. Саме тому мінімальний прохідний бал потрібно збільшити", - впевнена Уляна Супрун.

Рішення стосовно того, чи залишать прохідний бал на рівні 150-ти, стане відомо до кінця тижня, - каже Уляна Супрун. Вступна кампанія стартує 29 червня.

Наказ про введення мінімального прохідного бар'єру - 150 балів - для абітурієнтів медичних спеціальностей - скасують. Про це повідомила народний депутат Ольга Богомолець на своїй сторінці у соціальній мережі.

"Якість майбутнього лікаря визначає те, як він склав державні іспити після завершення навчання у медичному вузі, а не вступні бали ЗНО. Хто не зможе вчитися - буде відрахований після першої чи другої сесії. У час, коли іде війна і є тисячі дітей-сиріт та сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, потрібно не обмежувати права абітурієнтів на вступ до вузів, а затвердити стандарти підготовки студентів та посилити контроль за навчанням", - заявила Богомолець.

Зараз ви читаєте новину «Лікарями мають ставати кращі з кращих, а не трієчники — Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі