четвер, 22 лютого 2018 05:28

Як налаштуватися на ЗНО: поради психолога

Як налаштуватися на ЗНО: поради психолога
Щоб подолати страх перед іспитом, треба подумати про власне тіло і зосередитися на диханні. Фото: yaa2017.com

Перед зовнішнім незалежним тестуванням можуть з'явитися тривога і страх. Подолати їх можливо за допомогою технік заземлення.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Тетяна Момот, психотерапевт, директор Інституту сучасної психології та розвитку.

Тривога зазвичай проявляється тремтінням у голосі або в колінах, спітнілими долонями, розсіяною увагою.

"Щоб подолати цей стан, треба максимально відчути тіло, подумати про зону, що тремтить. Далі — звернути увагу на дихання: відчути, як повітря проходить крізь ніздрі, наповнює легені, як підіймаються і опускаються ребра, діафрагма. Найкраще в цей момент дихати животом - ніби надувається і здимається уявний м'яч. Не треба схрещувати ноги, ставити на носочки, взувати підбори. Кінцівки мають опиратися повною ступнею на підлогу. Плечі розправити, голову підняти. І розуміти, що вже зробив все можливе, аби скласти тестування. Від цього тривога знижується. Якщо ж під час ЗНО страх нападає знову, треба ще раз подумати про дихання та тіло", - сказала науковець.

Крім того, важливо не виснажитися психологічно ще на етапі підготовки до зовнішнього оцінювання. Треба регулярно відволікатися на фізичну активність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У системі ЗНО відбудуться зміни

"Можна потанцювати під улюблену музику, поспівати, прогулятися, прийняти душ — будь-що, аби випустити напругу. Такі перерви зроблять працю продуктивною", - додала Тетяна Момот.

В Україні запустили онлайн-платформу для підготовки до ЗНО "BeSmart", яка дозволяє прослухати безкоштовні курси і пройти тести з математики, української мови та літератури, історії України, фізики, хімії, географії та англійської мови. Фахівці вважають, що особливо корисними сервіс буде для мешканців окупованих територій та селян.

Зараз ви читаєте новину «Як налаштуватися на ЗНО: поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі