Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 07:25

Грошей немає: педагогам не підвищать зарплати

Грошей немає: педагогам не підвищать зарплати
Педагогам не підвищать зарплати Фото: КФУ

МОН повідомило, що у бюджеті України відсутні кошти, щоб покрити витрати на збільшення зарплат освітянам.

У статті 61 закону України "Про освіту" передбачено, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії повинен становити три мінімальні зарплати. Оклади кожної наступної кваліфікації повинні підвищувати на 10%. Для цього, щоб реалізувати такі положення з 1 січня 2019 року у Державному бюджеті потрібно було передбачити 235,7 млрд грн.

"6 пункт цього закону передбачає щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів", - повідомляють у Міністерстві освіти і науки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, яким буде поріг "склав/не склав" для неслов'ян

Проте, за їхніми обрахунками, ще з початку року у Державному бюджеті потрібно було додатково виділити 102,4 млрд грн. Однак в Україні немає джерел, які б змогли покрити ці витрати.

У Профспілці працівників освіти і науки не погоджуються з позицією МОН. Вони наголошують, що дії освітнього відомства не узгоджуються з домовленостями між міністерством і профспілкою.

"Виголошуємо тривогу та категорично не погоджуємося з зазначеною в листі позицією про неможливість реалізації норм статті 61 закону "Про освіту". Змушені констатувати, що такі дії міністерства не узгоджуються з домовленостями, засвідченими у пунктах 3.1.13 та 6.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки", - зауважили у профспілці.

15 травня починає офіційно функціонувати онлайн-платформа для допомоги школярам у виборі професії ChoiZY. На ній школярі зможуть пройти онлайн-курси з 10 професій. З ними своїм досвідом ділитимуться фахівці.

Зараз ви читаєте новину «Грошей немає: педагогам не підвищать зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути