четвер, 17 серпня 2017 12:56

Фінішує зарахування до ВНЗ на бюджет

Фінішує зарахування до ВНЗ на бюджет
Завтра припинять прийом документів абітурієнтів на вакантні бюджетні місця. На "контракт" зараховуватимуть до 30 вересня. Фото: 24tv.ua

18 серпня фінішує вступна кампанія у ВНЗ. Завтра припинять прийом документів абітурієнтів на вакантні місця державного і регіонального замовлення на основі повної загальної середньої освіти. На контракт зараховуватимуть до 30 вересня.

"Рекомендацію на місця держзамовлення надають суворо в один вищий навчальний заклад. Якщо абітурієнт відмовляється від цієї рекомендації, то цього року зможе поступити на бюджет тільки на молодшого спеціаліста. Якщо хоче на бакалавра чи магістра - тільки на контракт", - розповів Gazeta.ua Олег Шаров, директор департаменту вищої освіти МОН.

Цього року університети отримували бюджетні місця за новою схемою. 2016-го державні місця розподіляло Міністерство освіти і науки України. Ще перед вступом абітурієнти знали кількість вакантних місць на кожну спеціальність. Відтепер не МОН розподіляє бюджетні місця між університетами, а абітурієнти. До прикладу, уряд затвердив 2017 року, наприклад, 395 бюджетних місць по всій Україні для бакалаврів історії. Під час вступної кампанії формують рейтинговий список з абітурієнтів зі спеціальності "історія" в цілому по країні, а не в окремому університеті. І 395 перших осіб у цьому рейтингу отримують право "взяти" бюджетне місце і "понести" до університету, в який вони подали документи, якщо вони поставили саме цю спеціальність найвищим пріоритетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 тис. заяв зникли з особистих кабінетів абітурієнтів - вступна кампанія у цифрах

"Рейтинг популярності університетів серед вступників впливав на розподіл бюджетних місць досить опосередковано. Місця виборювали не університети, а вступники. Бюджетні місця спрямовували відповідно до тих університетів, до яких прагнуть вступити абітурієнти з найвищими балами", - пояснив Олег Шаров.

Проте не можна стверджувати, що університет, якому дали найбільше бюджетних місць, це той ВНЗ, який був найчастіше у пріоритеті у найкращих абітурієнтів.

"Наприклад, заяв більше в КНУ імені Шевченка, а місць дали більше в КПІ. Розподіл може залежати також від того, наскільки великий конкурс на конкретну спеціальність. Якщо конкурс великий, то місця розпорошуються, якщо менший - концентруються", - каже Олег Шаров.

До 18 серпня у МОН розподіляють між абітурієнтами вакантні бюджетні місця.

"Якщо людина принесла у вуз оригінали документів до 5 серпня, то 7 серпня її зарахували на бюджет. Якщо ні - в університеті залишається вакантне місце. Таких місць приблизно 6 тисяч. Це місця тих людей, які отримали рекомендацію, але нею не скористалися. Їх, у першу чергу, спрямують на різні категорії пільговиків: діти загиблих воїнів АТО та діти героїв Небесної сотні, діти воїнів АТО, учасники бойових дій АТО", - каже чиновник.

Абітурієнти, що вступали на природничі та технічні спеціальності, але не пройшли на бюджет, також отримають шанс на місце, якщо вступники, які отримали рекомендацію до зарахування, відмовляться від бюджету чи не принесуть вчасно оригінали потрібних документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступна кампанія-2017: перемоги та поразки

У МОН також нагадують, що в загальне число виділених бюджетних місць не потрапляють вступники ВНЗ Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, силових структур, державної прикордонної служби. Інформацію про їхню кількість не вносять у Єдину державну електронну базу освіти.

60 925 вступників отримали рекомендації до зарахування на бюджетні місця в українських ВНЗ. Вони повинні були принести оригінали необхідних документів до університетів до 5 серпня. ВНЗ мали провести зарахування вступників за державним або регіональним замовлення не пізніше 12:00 7 серпня. Переводитимуть на вакантні місця державного і регіонального замовлення на основі повної загальної середньої освіти не пізніше 18 серпня. Зараховуватимуть осіб на комерційну форму навчання – не пізніше 30 вересня.

Загалом загальний обсяг державного замовлення 2017 року розподілили так: 82 146 бакалаврів (зокрема абітурієнти військових спеціальностей і силових структур), 57 175 молодших спеціалістів, 62 232 магістри.

Зараз ви читаєте новину «Фінішує зарахування до ВНЗ на бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути