четвер, 31 жовтня 2019 11:17

Експерт пояснив, чому поурочна система оплати праці вчителів застаріла

Експерт пояснив, чому поурочна система оплати праці вчителів застаріла
Стартову зарплату вчителів потрібно зробити в рази вищою Фото: Obozrevatel

29 жовтня пройшов мітинг вчителів проти скасування надбавок до зарплат.

На думку шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктора Громового, ініціатива партії "Голос" лише збурила освітян.

"Поурочна система оплати праці вчителів, яка існує зараз, - застаріла і не відповідає сучасним формам організації освітнього процесу. Неправильно, коли педагог реалізує з учнями проект чи здійснює індивідуальну роботу з учнями, а йому це не оплачують. А такий підхід до навчання може бути значно ефективнішим, ніж традиційний урок".

Для залучення в заклади освіти молодих вчителів потрібно зробити їхню стартову заробітну плату в рази вищою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ Вакарчука і тисяча мітингувальників - освітяни протестували під Радою

"Мені відверто шкода Святослава Вакарчука. Його підставили колеги, тим самим дискредитували партію, лідера та ідею реформування заробітної плати, - додає Громовий. – Звісно, спершу необхідно зібрати кваліфікованих експертів, які чітко розпишуть різні варіанти нової системи оплати праці вчителів. Після організувати потужну роз'яснювальну кампанію. На наступний рік здійснити пілотний проект в кількох школах і подивитися, як запрацювала нова система. Врахувати всі ризики і проблемні питання, а вже на 2023 рік можна її запускати в деяких областях або й у всій Україні".

У західних країнах, як правило, вчителям оплачують увесь робочий час, який вони проводять у навчальному закладі, а не лише проведені там уроки.

"В американських школах вчитель приходить на роботу о 8:30 і йде о 15:00, - розповідає шеф-редактор порталу "Освітня політика". - В цей період він може проводити уроки, займатися індивідуальною роботою з учнями, покращувати професійний розвиток, обговорювати з колегами те, як освітній процес зробити більш цікавим тощо. Вчитель історії, наприклад, може в цей час вести гурток археології чи нумізматики - вивчення монет і медалей. Однак не залежно від того, у якій формі він організовує процес вивчення предмета, він отримає свої 65 тисяч доларів у рік".

29 жовтня, міністр освіти і науки Ганна Новосад заявила, що МОН не підтримує поправку фракції "Голос" до другого читання законопроекту щодо запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому поурочна система оплати праці вчителів застаріла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути