понеділок, 11 грудня 2017 07:25

Дитина жадує: що робити?

Дитина жадує: що робити?
Дуже часто дитина жадібна з тими, до кого ставиться недовірливо чи вороже. Фото: pregnancy.org.ua

Кожній мамі знайоме відчуття, коли її маля не хоче ділитися з іншими дітьми солодощами або іграшкою. Батькам стає соромно, мовляв, дитя росте жадібним. Це не завжди так. Для дітей характерна поведінка, коли їм складно облишити щось яскраве чи смачне, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

"Дуже часто дитина жадібна з тими, до кого ставиться недовірливо чи вороже. Це можуть бути не тільки однолітки чи незнайомі люди, а й близькі люди. До прикладу, усім малюк дав шматочок шоколадки, а бабусі – відмовив. Можливо, вона його часто сварила або щось не дозволяла. В душі онуки зародилося неприйняття", - каже фахівець.

Після 3 років дитина починає розуміти: якщо не ділитиметься з іншими іграшками, з нею ніхто не захоче гратися у садку чи пісочниці. Так, вона поступово вчитиметься будувати стосунки з іншими, йти на поступки.

"До чотирирічного віку у дитини формується почуття власного "я". Улюблена іграшка зливається в дитини з уявленнями про себе. Дорослим важливо розуміти це. Тоді в діях дитини вони бачитимуть не жадібність, а природне прагнення відстояти себе. Чутливі та не дуже товариські діти не завжди можуть сприймати улюблені речі або іграшки окремо від себе", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховувати дітей-близнюків

Дитину варто вчити обмінюватися та ділитися іграшками. Коли врешті-решт це сталося – похваліть маля. Чим частіше батьки заохочуватимуть дитину та хвалитимуть її, тим охочіше дитина йтиме та такий компроміс. Не потрібно просити дитину ділитися щойно подарованою іграшкою,якщо вона не награлася нею. Крім того, щедрість та прояви доброти батькам варто показувати на власному прикладі.

"Не можна називати дитину "жаднюгою". Наступного разу вона може не дати іграшку на зло. Крім того, від таких слів дитина схилятиметься до думки, що вона погана чи її не люблять", - радить психолог.

Прояви дитячої агресії становлять серйозну проблему для батьків, заганяють їх y глухий кут. Така поведінка — швидше за все, результат батьківського виховання чи способу життя. У відповідь на зовнішні чинники дитина змушена демонструвати свою силу, кричати чи сваритися.

Зараз ви читаєте новину «Дитина жадує: що робити?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути