Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2017 10:47

Психолог розповіла як навчитись ефективно планувати

Планування - це перший крок до ефективної роботи. Планування діяльності є одним із секретів успішного людини. Практикуючий психолог Тетяна Білоха пояснила Gazeta.ua чому планування є важливим інструментом в самоорганізації.

- Чим планування часу з вечора відрізняється від плануваня зранку?

- Плануючи з вечора ви маєте змогу проаналізувати день, що пройшов. Врахувати всі досягнення та поразки. Важливо прописувати план - це допомагає систематизувати справи, визначити головні і другорядні.

- Як визначити ефективність?

- Якщо ви плануєте з вечора, то прокинувшись ви вже чітко маєте план дій і лише слідуєте йому, не гаючи час на складання плану та визначення головних та другорядних справ. Правильність планування визначається по тому чи все заплановане ви встигли зробити і як якісно. І скільки вільного часу залишається на відпочинок та хобі.

- Які можуть бути причини дефіциту часу?

- Це неорганізованість людини, нераціональність розподілу часу на важливі та другорядні справи, зависання на одній справі, переоцінка своїх можливостей - типу "я все встигну", а тут раз і сили закінчилися. Непотрібні телефонні розмови, пусті базікання на робочому місті, плітки, теревені.

 

- Чіткий розклад роботи на поточний день - це допомагає?

- Чіткий план допомагає вам не замислюватись над послідовністю справ, а брати і виконувати вже заплановане. Так ви не відволікаєтесь. А якщо в своєму плані ви чітко прописуєте відведений час на виконання кожної справи – це дійсно економить ваш час і ресурс. Відповідальність перед самими собою – це також важливий мотиватор. Я зробив і я - молодець.

- Чим небезпечна така продуктивність?

- Одна з найпоширеніших пасток – це міф про те, що ми всесильні. Наш мозок подібний до 4-х ядерного процесора, і виконувати ми можемо 2,3,4 справи одночасно. Не можна займатися одночасно двома важливими справами, що вимагають концентрацією уваги. А ось виконувати механічні дії, наприклад прибирати, і паралельно щось думати – це оптимальний варіант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як музика діє на взаємини між людьми

- Чи раціонально виконувати декілька справ одночасно?

- Вам тільки здається, що ви можете робити декілька справ одночасно і ваш мозок все сприйме. Вчені довели, що наш мозок не може виконувати декілька справ одночасно, він просто швидко переключається з однієї справи на іншу. Коли під вашим контролем знаходиться більше п'яти справ одночасно може призвести до інформаційного перевантаження і стресу. Наповнюючи свій день великою кількістю "важливих справ", а в результаті вся ваша метушня ні на крок не наблизила вас до вашої цілі. Фокусуйте свою увагу на тому, що дійсно приносить результат і користь. Відмовтеся від образу "суперзаклопотаної людини" приміряйте образ "раціональної і спокійної людини".

- Можна навчитись ефективно планувати, дивлячись на інших?

- Порівняння шкодить. Ніколи не порівнюйте себе з іншими. У кожного свій шлях, своя історія і свої перемоги і поразки. Хтось досягає успіху у 20 років, а комусь потрібно більше часу на пошуки своєї справи. Беріть приклад в успішних та при цьому залишайтеся самим собою.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла як навчитись ефективно планувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути