субота, 06 жовтня 2018 10:05

Чому не вистачає коштів на зарплати вчителям

Чому не вистачає коштів на зарплати вчителям

Столичні вчителі з вересня не отримують надбавки за напруженість і престижність професії. У Києві не вистачає коштів на зарплати педагогам. Місто не отримало субвенції у розмірі 865 млн грн.

"Усі столичні педагогічні працівники закладів середньої освіти недоотримають з вересня до грудня цього року надбавку за престижність - 30 відсотків, і надбавку за складність і напруженість - 20 відсотків. Це означає, що з першого вересня молоді вчителі і вихователі недоотримають 1,5 тисячі гривень до своєї зарплати. Вчителі вищої категорії – 2 тисячі гривень", - розповідає голова Профспілки освітян Києва Олександр Яцунь.

У проекті бюджету на нинішній рік на освітню субвенцію для Києва планували закласти і 2,7 млрд грн. Кабмін зменшив її на 1,2 млрд грн. Звідси - дефіцит.

"Декларативно освіта у бюджеті пріоритетна. Насправді ж фінансування завжди було за залишковим принципом. А ставлення до освіти, як до ресурсопоїдаючої сфери" - коментує освітній експерт Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уряд вимагає стати Нобелівськими лауреатами" - як мітингували науковці

Освітяни також вимагають, аби з наступного року запрацювала 61 статті нового Закону "Про освіту". Заплановано - з 2023-го. Посадовий оклад педагогічного працівника повинен бути на рівні трьох мінімальних заробітних плат. Це понад 11 тис. грн. Зараз молодий спеціаліст отримує 4 тис. грн. Вчитель вищої категорії - 5 тис.

1 млрд грн субвенції на Нову українську школу використали лише наполовину - 53,3%. 80% цих коштів спрямовані на закупівлю дидактичних матеріалів і меблі. 20% - на закупівлю комп'ютерного та мультимедійного обладнання для початкових класів.

Зараз ви читаєте новину «Чому не вистачає коштів на зарплати вчителям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути