вівторок, 11 вересня 2018 19:14

Чому гроші на Нову українську школу використали лише наполовину

Чому гроші на Нову українську школу використали лише наполовину
До кінця роки навчальні заклади забезпечать усім необхідним. Фото: 4mama

1 млрд грн субвенції на Нову українську школу використали лише наполовину.

"Субвенцію, призначену на закупівлю парт, дидактичних матеріалів, комп'ютерів, зараз використали на 53,3 відсотки", - повідомила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

80% цих коштів спрямовані на закупівлю дидактичних матеріалів і меблі. 20% - на закупівлю комп'ютерного та мультимедійного обладнання для початкових класів. Крім державних коштів, гроші також виділяють із місцевих бюджетів.

"Більшу частину коштів для Нової української школи виділили з державного бюджету. Завдання місцевої влади полягає у їх ефективному і своєчасному використанні, а також частковому фінансуванні з місцевого бюджету. На місцях затягнули з тендерами, з підготовкою документації, розглядом заявок. Швидкість розподілення коштів та проведення тендерних процедур залежить від професійності і оперативності працівників відділів і управлінь освіти. Тендерні процедури за найбільш сприятливих умов тривають мінімум півтора місяці. Утім учасники тендерів, що програли, оскаржували рішення тендерних комітетів у судах. Це приводить до затримки і зриву закупівель", - розповідає Gazeta.ua юрист "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зобов'язані батьки здавати гроші на школу

Крім того, виробники меблів за короткі строки неспроможні виготовити необхідну кількість парт. Саме тому у деяких навчальних закладах діти почали навчання зі старими столами.

До кінця роки навчальні заклади забезпечать усім необхідним.

Школа фінансується з державного та місцевого бюджетів. З державного бюджету фінансується заробітна плата педагогічним працівникам і цільові стимулюючі субвенції. Наприклад, як кошти на Нову українську школу. Оплату технічного персоналу і решту видатків, які пов'язані з утриманням школи, фінансує місцевий бюджет.

Зараз ви читаєте новину «Чому гроші на Нову українську школу використали лише наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути