понеділок, 01 лютого 2021 17:01

Археологи знайшли тканину біблійних часів
2

Археологи знайшли тканину біблійських часів
Фото: BBC
Археологи знайшли тканину біблійських часів

Археологи знайшли фрагмент тканини біблійних часів. На таку знахідку вони натрапили під час розкопок у долині Тімна, що розташована в глибині Аравійської пустелі.

Фрагмент тканини має колір королівського пурпуру. Артефакт належить до І тис. до н. е., а саме часу завоювання біблійним царем Давидом Ідумейського царства, інформує BBC.

Королівським пурпуром у ті часи називали неймовірно стійкий і дорогий барвник, який асоціювався з вищою знаттю і священнослужителями. Це найраніший відомий зразок такої тканини у всьому Південному Леванті. До цього були відомі лише зразки королівського пурпуру часів Римської імперії, тобто щонайменше на 1 тис. років молодше.

Своїм пурпуровим кольором тканина зобов'язана 3 видам молюсків, що живуть у Середземному морі. Саме тому виробництво цього барвника було надзвичайно складним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони під загрозою вимирання - виявили новий вид китів

Археологи зауважують, що в долині Тімна розташовані знамениті мідні копальні царя Соломона. Туди тканину доставляли за сотні кілометрів, що впливало на її вартість, а власнику додало престижу та статусу.

Професор Тель-Авівського університету Ерец Бен-Юсеф, який керує розкопками, додав, що шмат тканини виявили в глибині пустелі, "де такі цінні тканини зазвичай не в ходу". За його словами, ця знахідка демонструє в новому світлі життя кочових народів на зорі становлення Ідумейського, Моавітського та Аммонітянського царств.

Учені відкрили на Мадагаскарі, ймовірно, найменший вид рептилій у світі – це мініатюрний хамелеон-брукезія.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли тканину біблійних часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути