Ексклюзиви
вівторок, 04 липня 2017 17:53

Які університети отримають більше бюджетних місць

Які університети отримають більше бюджетних місць
Міністерство освіти і науки переглянуло розподіл на місця державного замовлення між університетами. Прийняли наказ про механізми розподілу бюджетних місць на магістратуру. Фото: vnz.org.ua

Цього року Міністерство освіти і науки переглянуло розподіл на місця державного замовлення між університетами. У червні міністерство прийняло наказ про механізми розподілу бюджетних місць на магістратуру.

"Місця державного замовлення на рівень магістратури розподілятимуть за прозорими критеріями. Принципу "хто наближеніший до міністерства, той отримає більше місць" не буде. Відтепер більшу кількість бюджетних місць матиме той вуз, який має більше кваліфікованих викладачів, активно залучає кошти бізнесу, займає місця у міжнародних рейтингах університетів. Це дасть змогу університетові прийняти на магістратуру не лише випускників свого бакалаврату, а й заохотити до вступу інших", - розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Автоматично формуватимуться бюджетні місця на вступ до бакалаврату. Минулого року у системі "гроші за студентом" не брали участь медичні вузи. У цьогорічній вступній кампанії до участі у широкому конкурсі та системі увійшли медичні спеціальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього року трієчникам дали шанс стати лікарями

"Раніше державні місця розподіляли конкурсні комісії кожного міністерства. Часто вузи на цьому зловживали. На вільне бюджетне місце міг пройти не наступний за рейтингом абітурієнт, а той, кому подзвонили з приймальної комісії. Система "гроші за студентом" - це автоматизований розподіл місць державного замовлення. Всі бюджетні місця автоматично розподіляють туди, куди пішли абітурієнти з кращими балами ЗНО. Таким чином бюджетна сітка формується після того, як абітурієнт подав документи, а не навпаки", - каже аналітик.

Поза межами системи залишилися спеціальності, де є творчі конкурси. Загальнонаціональних рейтингів творчих випробувань не складають. Це відбувається на рівні окремих університетів, розповідає фахівець.


29 червня розпочалася вступна кампанія. Абітурієнти можуть створювати електронні кабінети вступників для подання електронних заяв у вищі навчальні заклади. Реєстрація триватиме до 25 липня. Якщо випускник не має доступу до інтернету і не може самостійно зареєструватися, у приймальних комісіях університетів створять спеціальні пункти.

Зараз ви читаєте новину «Які університети отримають більше бюджетних місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути