четвер, 30 березня 2017 10:36

Як живуть українські науковці на Льодовому континенті
20

Вид станції
Фото: НАНЦ
Головна будівля
Будівля дизельної станції
 Аварійна база
 Спальне приміщення

22-га українська антарктична експедиція відправляється на Льодовий континент. Вона триватиме рік. На неї держава виділила більше 39 млн грн. Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

Участь в експедиції візьмуть 12 осіб. Це - технічний персонал та науковці. Геофізичні, медико-біологічні та гідрометеорологічні дослідження проводитимуть на єдиній українській антарктичній станції "Академік Вернадський".

Станція розташована на острові Ґаліндез.

"З Києва до порту Ушуайя, крайньої точки Латинської Америки, дорога з пересадками займає добу. Звідти - судном пливемо на острів. Залежно від льодової обстановки та штормів дорога триватиме три-чотири доби", - розповідає Gazeta.ua керівник Української антарктичної експедиції Віктор Лук'янченко.

Станція "Академік Вернадський" складається з 12 споруд.

"Нині станція у хорошому стані. Крім наукових офісів, лабораторій та спальних приміщень, є душ, баня, бібліотека та операційна. У приміщеннях тепло. По станції ходимо у капцях та футболках. Популярним серед туристів та науковців став бар "Фарадей". Там є більярд, доміно, дартс. Можна пограти на гітарі та поспівати", - каже науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 фактів про роботу українських полярників Антарктиді

На станції немає вихідних. Виконувати роботу потрібно щодня.

"Телефонувати додому можна, але за власний кошт. Нам держава не настільки багато платить, щоб часто розмовляти. Тому з домом тримаємо зв'язок через інтернет. Можна відправити лише один лист на тиждень", - розповідає керівник експедиції.

З листопада до березня на станцію приїздять організовані групи туристів. Їм розповідають про наукову діяльність, показують станцію.

"Туристам цікава станція і робота на ній. Приїздять по 20 осіб. Руками нічого не чіпають. Залежно від льодової обстановки за "літній сезон" буває від двох до шести тисяч осіб", - каже Лук'янченко.

"Академік Вернадський" - єдина українська антарктична станція. Розташована на острові Ґаліндез. Станція працює цілий рік. Є метеорологічною та географічною обсерваторією. Станцію заснували 1933 року британці. У лютому 1996-го її придбала Україна за символічну суму в один фунт стерлінгів у Великої Британії. Згодом її перейменували на честь видатного українського вченого академіка, першого президента НАНУ.

Зараз ви читаєте новину «Як живуть українські науковці на Льодовому континенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути