понеділок, 08 квітня 2024 10:05

На Сонці виявили найбільшу пляму

На Сонці виявили найбільшу пляму
На Сонці виявили найбільшу пляму фото: newtonew.com

8 квітня 1947 року на Сонці зафіксували найбільшу пляму. Вона сягала до 18 млрд кв. км.

Сонячні плями є областями виходу до фотосфери сильних магнітних полів. Потемніння фотосфери в плямах зумовлено придушенням магнітним полем конвективних рухів речовини. Як наслідок - відбувається зниження потоку перенесення теплової енергії в цих областях.

Кількість плям на Сонці є одним з головних показників магнітної активності.У центрі плями магнітні лінії спрямовані майже перпендикулярно до поверхні, а з наближенням до краю вони нахиляються до його поверхні. У центрі магнітні лінії є досить заплутаними й саме це перешкоджає розвитку грануляції в центральних областях плями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble зробив унікальне фото туманності

Ближче до краю лінії магнітного поля впорядкованіші й нахиленіші до поверхні Сонця. Відповідно, стає можливим рух зарядженої плазми, що виносить конвекція з надр Сонця.

Кількість сонячних плям на поверхні світила не є сталою. Вона змінюється з 11-річним сонячним циклом. У рік максимуму активності спостерігають понад 100 плям, у мінімумі - декілька. Час існування плями може коливатися від кількох годин до кількох місяців.

Сонячні плями - темні області на Сонце, температура яких знижена приблизно на 1500 К, порівняно з оточуючими ділянками фотосфери.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці виявили найбільшу пляму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути