Ексклюзиви
субота, 18 березня 2017 18:47

Українська станція в Антарктиді приймає до 4 тис туристів на рік

Українська станція в Антарктиді приймає до 4 тис туристів на рік
Українську станцію в Антарктиді відвідує 4 тис туристів на рік / фото: НАНЦ

Щороку Антарктиду відвідує 40 тис туристів. На українську станцію "Академік Вернадський" приїжджає до 4 тис. відвідувачі на рік.

Про це в інтерв'ю ТСН розповідає Валерій Литвинов, директор Національного антарктичного наукового центру.

"В Антарктиді розвинутий туризм. За антарктичне літо – грудень, січень, лютий і трохи березня – там буває до 40 тисяч туристів. Туристичне судно виходить з Ушуайя (порт в Аргентині - Gazeta.ua), возить їх станціями, де вони фотографуються з тваринами, обмінюються сувенірами з полярниками".

"Наша станція дуже відвідувана. На ній бувало до 4 тисяч туристів за весь сезон, працювати немає коли. Начальник станції має право сказати, що ми зараз не можемо, до побачення. Але полярникам теж вигідно зустрітися з новими людьми, там же цілий рік самі чоловіки навколо. І туристи щось можуть привезти, полярники можуть якісь свої сувеніри продати. Або ще люблять самому собі листи відправляти через туристів – приїжджаєш додому, а тобі з Антарктиди лист", - розповідає Валерій Литвинов.

Серед відвідувачів була принцеса Великої Британії.

"Вона вирішила поцікавитися, а як ідуть справи на їхній колишній станції. Судно підійшло і стояло на рейді, з нього піднялися два вертольоти. На одному вертольоті – вона і її чоловік, а на іншому – супровід. Було попередження, що вона буде, і наші знали, готувалися там, приготували святковий обід, спекли торт. Її чоловік попросив добавки торта. І вони планували провести там дві години, але затрималися на три", - додає полярник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Антарктиді відколовся айсберг розміром з місто

25 років тому, у вересні 1992 року, Україна приєдналася до договору про Антарктику. У 1996 році британці передали Україні свою станцію "Фарадей" в обмін на інформацію з кліматичних досліджень. З того часу станцію перейменували в "Академік Вернадський". Щороку в експедицію йде 12 полярників.

Зараз ви читаєте новину «Українська станція в Антарктиді приймає до 4 тис туристів на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути