Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 16:20

Як виглядає коронавірус у 3D - науковці зробили перше фото

Як виглядає коронавірус у 3D - науковці зробили перше фото
3D-зображення вірусу отримали завдяки електронам, які не пов'язані з кольорами, що бачить людина. Фото: pixabay

Науковцям з Австрії вдалося уперше зробити тривимірне фото коронавірусу SARS-CoV-2.

Вони змогли сфотографувати вірус завдяки інформації, якою поділився університет Ціньхуа в Китаї, повідомили в компанії вчених Nanographics.

"Раніше ми візуалізували науково точні атомістичні моделі SARS-CoV-2. Тепер ми пропонуємо вам подивитися на справжній віріон SARS-CoV-2 у 3D. За допомогою наших колег з KAUST ми змогли перетворити ці скани у приголомшливі візуалізації, що відображають форму віріонів SARS-CoV-2", - написали у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розповіло, коли в українських аптеках з'явиться легальна вакцина

Дослідники в Китаї виділили з проб неушкоджені частки SARS-CoV-2, відсканували їх і оцифрували. Тоді студія трохи відредагувала зображення, аби покращити для сприйняття.

Учені розфарбували структуру вірусу різними кольорами, адже вона не має звичного для людини забарвлення. 3D-зображення вірусу отримали завдяки електронам, які не пов'язані з кольорами, що бачить людина. Тому Nanographic і представила зображення у кольорах на власний розсуд.

"Ми хотіли використати різні кольори, щоб відрізнити різні частини вірусу один від одного, бо в іншому випадку вони б змішалися. Ми вибрали яскраво-рожевий колір для шипів, щоб показати, що вони є частиною вірусу, відповідальною за прикріплення до клітин-господарів та їх зараження. Інша частина вірусу показана в приглушених холодних кольорах", - написали у повідомленні.

За останню добу в Україні виявили 5583 нових хворих на коронавірус. Із них дітей – 173, медпрацівників – 229. Загалом, станом на ранок 21 січня, маємо 1 177 621 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. Із них 21 499 летальних. 241 пацієнт помер за останню добу. Це на 29 більше, ніж днем раніше. Подолали хворобу 914 730 пацієнтів, із них за останню добу - 13 981.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядає коронавірус у 3D - науковці зробили перше фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути