четвер, 30 березня 2023 03:05

Як прискорити роботу смартфона на Android: корисні поради, які змусять гаджет "літати"

Як прискорити роботу смартфона на Android: корисні поради, які змусять гаджет "літати"
Здебільшого виправити підвисання та підгальмовування допомагає скидання телефону до заводських налаштувань, але з цими проблемами можна впоратися й малими силами. Фото: ITech

Через кілька місяців використання смартфони на операційній системі Android можуть пригальмовувати та працювати повільніше.

Зокрема, пам'ять смартфона поступово починає "забиватися", операційна система застаріває, а нові програми займають дуже багато місця. Особливо це стосується старих чи бюджетних смартфонів.

На щастя, існує безліч способів того, як покращити роботу смартфона на ОС Android, щоб позбутися гальмування та зависань. Gazeta.ua розповість про найголовніші та найефективніші.

Завжди оновлюйте програми та ОС

Кожне оновлення системи вже містить необхідні "латки", які допоможуть позбутися проблем і помилок у попередніх версіях. Перевіряйте в налаштуваннях смартфона доступність нової версії Android, а в магазині програм – наявність апдейтів для програм, якими ви користуєтеся.

Очистіть кеш програм

Кеш програм допомагає їм швидше завантажувати інформацію. Проте він згодом починає займати чимало пам'яті.

Особливо це стосується програм, які ви майже не використовуєте, але кеш для них зберігається. Можна очистити весь кеш цілком, так і обрати очищення для окремих додатків. Gazeta.ua вже розповідала, як швидко звільнити пам'ять у смартфоні, нічого при цьому не видаляючи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як швидко звільнити місце у смартфоні, нічого при цьому не видаляючи: поради

Використовуйте полегшені версії програм

Найбільш популярні сервіси випускають полегшені версії програм, які споживають менше ресурсів смартфона. Це особливо актуально для власників старих смартфонів з невеликою кількістю внутрішньої пам'яті та бюджетним "залізом".

Звільніть внутрішню пам'ять смартфона

З доступністю хмарних технологій стало легко зберігати дані не в пам'яті телефону, а в сховищі в інтернеті. Можна залишити на смартфоні найнеобхідніші дані для роботи програм, а менш використовувану інформацію завантажити в "хмару".

Тим самим ви звільните місце, яке може бути з користю задіяне іншими програмами.

Вимкніть анімацію та віджети

Живі "шпалери", накручені віджети, анімація та різноманітність додатків іконок можуть здатися стильними елементами вашого телефону.

Однак вони серйозно навантажують пам'ять пристрою. Замість "шпалер" можна встановити статичне зображення, віджети видалити, а кількість іконок скоротити до необхідного мінімуму.

Видаліть програми, які не використовуються

Кожна програма займає певну кількість пам'яті вашого смартфона. Відповідно, якщо ви не використовуєте якусь програму, вона просто забирає цінний дисковий простір, а можливо, ще й витрачає інші ресурси гаджета.

У вкладці "Програми" в налаштуваннях ви зможете побачити весь список встановлених програм. Там же ви можете визначити, користуєтеся ви якимись із них чи ні.

Вибираючи програми, їх можна відразу видаляти. А якщо все ж таки ви плануєте час від часу якимись з них користуватися, просто відключіть.

Не забувайте перезавантажувати ваш смартфон

Під час перезавантаження гаджет видалить усі тимчасові файли та очистить пам'ять RAM. Найчастіше цього буде достатньо, щоб прискорити роботу Android на найближчий час.

Ну і якщо зовсім нічого не допомагає, то можна виконати скидання смартфона до заводських налаштувань. Це досить просто зробити, але потрібно враховувати, що абсолютно всі дані, збережені на пристрої, будуть повністю видалені, тому перед скиданням слід зберегти їх на зовнішній носій або "хмару".

Щодня ми використовуємо смартфон для різних цілей, у тому числі для інтернет-серфінгу, покупок на онлайн-платформах і так далі.

Це означає, що смартфон щодня наражається на ризик буде зламаним: випадкове натискання на який-небудь рекламний банер цілком може призвести до втрати персональних даних, грошей та інших цінних активів.

Злом також впливає на роботу гаджета, що викликає певні незручності. Gazeta.ua зібрала список найпоширеніших ознак, які можуть свідчити про те, що ваш мобільний телефон був зламаний.

Зараз ви читаєте новину «Як прискорити роботу смартфона на Android: корисні поради, які змусять гаджет "літати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути