вівторок, 15 листопада 2016 17:27

Як розвинути пам'ять — 4 поради
5

Буває, у найвідповідальнішу мить забувається важлива інформація або ж стає складно запам'ятати щось.

"Наш мозок – як величезний комп'ютер. Він складається з мільярдів нервових клітин, які зв'язані з іншими клітинами усього організму. Коли цей зв'язок погіршується, стають гіршими розумові здібності мозку. Найбільше y цьому випадку страждає пам'ять. Тому її щоденно необхідно розвивати",– каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль. Вона радить, як покращити пам'ять.

 

Вдавайтеся до трьох процесів запам'ятовування

Це враження, повторювання та асоціація. Найтриваліше враження – зорове. Хочете щось запам'ятати – уявляйте це. Психолог каже, y такому випадку можна користуватися картинками, ілюстраціями або ж просто уявити себе учасником якихось подій.

Інший закон запам'ятовування – повторювання.

"Недарма y школі ми часто вивчали вірші. Утім фахівці радять робити перерви між повтореннями матеріалу. Робити це слід не більше чотирьох разів поспіль. Краще повернутися до вивчення-повторення за кілька годин. Тоді стане зрозуміло, що потрібно ще раз переглянути. Так само можна запам'ятовувати номери телефонів, дати, адреси чи номери банківського рахунку", - каже пані Наталя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лінь передається генетично - вчені

Третій закон – асоціація. Фахівці переконані: асоціативний ряд і зв'язок між різними явищами – найкращий спосіб запам'ятовування.

"Краще запам'ятається код чи пароль, якщо цифри "прив'язати" до пам'ятних людині дат. До прикладу, комбінація "2183". Закладаюсь, ви її ніколи не забудете, якщо y голові проведете паралель: 21-го числа день народження моєї мами, a 83-го народився мій брат", – переконаний психолог.

 

Читайте книги й грайте в комп'ютерні ігри

Розвинути власну пам'ять допоможуть різноманітні вправи. Це - загадки, головоломки, гра в фахи, настільні ігри чи розв'язування логічних задач. Корисно читати книги. Під час читання мозок концентрується і мимоволі запам'ятовує деталі. Чи не найкраще активізує пам'ять і розвиває асоціативне мислення вивчення іноземних мов. A от математичне мислення поліпшить класична музика. Вона одночасно допомагає мозку розслабитися і разом з цим стимулює його до роботи.

Поліпшити пам'ять допоможе не тільки програмування, a й відеоігри. Фахівці Техаського медичного центру дослідження та лікування травм головного мозку вважають, що завдяки спостереженню за персонажами комп'ютерних ігор у головному мозку активується робота стовбура. Саме він відповідає за пам'ять про події. Переживаючи за якогось персонажа з відеогри, людина стимулює вироблення дофаміну (гормон, який відповідає за психоемоційний стан. – "Gazeta.ua" ). Саме цей гормон підтримує функціонування мозку і активізує поведінкові навички.

 

Робіть фізичні вправи

Фізичне навантаження зміцнить не тільки м'язи, a й пам'ять. Учені з каліфорнійського Інституту біологічних досліджень Salk провели дослідження на мишах. Виявилося, більш активні пацюки мають удвічі більше клітин в ділянці мозку, що відповідають за вивчення і пам'ять. Крім цього фізичні вправи стимулюють ріст нервових закінчень, які запобігають ослабленню пам'яті.

"Тричі на тиждень відвідую спортивний зал. Кожен день я працюю по 8-10 годин за комп'ютером. Іноді після тривалого писання програми забуваю, що вчора робив. A заняття y спортзалі допомагають розслабитися, привести y порядок власні думки. Крім цього, важливо багато спати, хоча це вдається не часто. Мені часом здається, що я займаюся спортом лише для покращення роботи мозку. A не для того, щоб тримати власне тіло y формі", – розповідає ІТ-шник Андрій Сміленко.

 

Правильно харчуйтеся

Не останню роль y процесі розвитку пам'яті відіграє харчування. Збалансоване та здорове харчування відновить втрачені y процесі активності мозку корисні речовини. Подолати швидку стомлюваність, підвищити концентрацію уваги та зберегти гостру пам'ять допоможе "правильна" їжа. Дієтологи радять вживати продукти, багаті на вітаміни А, С, Е, К, В, фолієву кислоту та омега-3. У щоденному раціоні має бути м'ясо (яловича печінка, нежирне червоне м'ясо), риба (лосось, сардина, тунець), картопля, житній хліб, вівсянка, яблука, волоські горіхи, лляне масло.

Дієтологи радять зменшити вживання напоїв, що містять кофеїн. Вони здатні тимчасово акумулювати здібності мозку. Каву краще замінити трав'яним чаєм. Він поліпшить кровоток до мозку. Не слід захоплюватися алкоголем. Він знижує розумові здібності та перешкоджає відновленню клітин мозку. Щодень слід вживати не менш як 1,5 л води.

Зараз ви читаєте новину «Як розвинути пам'ять — 4 поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі