четвер, 04 серпня 2016 13:00

Як поводитися батькам із дітьми до 5 років

 

У кожного віку дитини, починаючи від народження, є свої природні особливості. Батьки мають враховувати їх під час виховання.

"Мета перших 6 місяців малюка - побачити і почути світ. Дитина запам'ятовує вигляд мами й тата, звикає до їхніх голосів, відчуває інтонацію і тембр голосу та вчиться сприймати емоції", - каже Марина Романенко, дитячий психолог і власник мережі центрів раннього розвитку "Перша дитяча академія". Вона розповідає, як змінюється мета дитини протягом перших 5 років життя та як правильно поводитися з дітьми.

"Від 6 місяців до 2 років - у них вже завдання досліджувати. Вони були глядачами та слухачами, а тепер - маленькі дослідники", - говорить експерт.

У цьому віці дитина вже починає пересуватися самостійно. Найбільше дітей випадає з колисок саме у цьому віці, тому що батьки не очікують такого.

"Майже 6 місяців дитина була прикута до якогось місця, а тепер вона може пересуватися. І не потрібно їй забороняти. Ми знаємо як влаштований цей світ, а діти - ні. Слід розуміти, що в них така ціль - дізнатися. Їм треба довідатися, наскільки предмет безпечний чи небезпечний. Це ми знаємо, що папір можна розірвати, а вони - ні. Тому те, що шкода, - забираємо, а те, що можна рвати, даємо", - каже Марина Романенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 помилок батьків у вихованні дітей

Сподіватися, що щось дитина омине, не можна. Потрібно зробити так, щоб речей, які можуть зашкодити, не було. Варто створити безпечний простір — всі розетки позакривати, їжу готувати на конфорках плити, розташованих якнайдалі. Також не слід тримати відчиненими вікна, навіть, якщо вони мають протимоскітну сітку.

"Треба розуміти, що дитина вже може стати на стілець, пересувати його, а далі підставити і залізти кудись вище", - радить психолог.

Приблизно в 3 роки ціль змінюється. Дитина вже знає, що чашку б'ється, тканина ріжеться тощо. Ці знання - все, що діти спробували до цього періоду. В 3 роки у них ціль навчитися говорити "ні". Тепер хлопчик або дівчинка може проявити свою силу волі - наприклад, втекти.

Психолог радить привчати дітей до вибору, і надавати їм таке право впродовж всього життя.

"Якщо це робити від народження, то в них майже не буде кризи 3 років. Вона пройде непомітно", - наголошує Марина Романенко.

У 4 роки у дитини - перша дружба, перше кохання. І, навіть, перші сварки відбуваються зазвичай у цьому віці.

"В цьому віці вони вже відокремилися, добре знають що таке "я". Оскільки ми живемо в соціумі, ціль - побудувати мости між собою і іншими людьми".

Період від 5 років є прямою протилежністю, і водночас продовженням попереднього. У цьому віці ціль дитини — дізнатися, скількома людьми вона може маніпулювати. Хлопчик чи дівчинка намагаються дізнатися, наскільки вони важливі в цьому світі, яку роль відіграють. При цьому напрацьовують методи маніпуляції.

Читайте більше про те, як виховати дитину-генія у наступному номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Як поводитися батькам із дітьми до 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути