субота, 31 березня 2018 11:42

Як підготуватися до ЗНО без допомоги репетитора

Як підготуватися до ЗНО без допомоги репетитора
До ЗНО радять готуватися за шкільними підручниками. Фото: 2018.pp.ua

Послуги репетиторів зараз популярні. Особливо, серед випускників, які складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання. Найчастіше з фахівцем вчать українську та іноземну мови, математику та історію. Ці предмети з числа обов'язкових при вступі до вузів. Вважають, що з допомогою репетиторів можна легше та якісніше підготуватися до тестування.

Послуги репетитора не дешеві. Залежать від регіону та кваліфікації фахівця. У великих містах вартість на найпопулярніші предмети сягає 400 грн. Тоді як регіонах майже утричі менше. У середньому година заняття коштує 120-250 грн.

Ті, хто впевнені у власних силах або прагнуть зекономити, займаються самостійно. Серед переваг — вільний графік занять та наявність безкоштовних матеріалів для підготовки.

Якщо випускних школи має високий рівень знань та мотивацію, підготуватися до іспиту реально без додаткової допомоги вчителя.

"Перш за все це залежить від рівня знань учня і якості викладання предмету в школі. Якщо випускник вільно і добре орієнтується у різних темах - йому достатньо повторювати все упродовж року самостійно вдома та на уроках в школі. Можна обмежитися посібником для підготовки до ЗНО і постійно виконувати за ним завдання з різних тем. Є багато додаткових матеріалів та онлайн-тестувань в інтернеті. Якщо учень має ґрунтовні знання та високий, заслужений бал з предмету, складання ЗНО не стане проблемою", - каже Gazeta.ua Діана Мельникова. Викладає українську мову та літературу в столичній школі №35.

Фахівці радять готуватися за шкільними підручниками. Використовувати рекомендовані Міносвіти довідники. Проходити тести минулих років. В інтернеті є багато порталів для підготовки із ЗНО. Існують онлайн-тести і групи у соціальних мережах для підготовки з різних предметів. Для введення конспектів варто завести зошит. Записувати туди правила, формули, імена літературних героїв тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилися умови вступу до вузів

"Важливим під час підготовки є психологічний стан. Самоорганізація — ключ до успіху. Зробіть план роботи, виконуйте завдання поступово. Не відкладайте усе "на потім". Під час вивчення теми виконуйте спочатку об'ємні завдання. Потім — менші. Протягом кількох годин роботи робіть перерви по 20-30 хв. Гуляйте на свіжому повітрі чи зробіть фізичні вправи. Під час відпочинку не заходьте у соціальні мережі та не дивіться фільми — мозок не зможе відпочити", - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Вартість послуг репетитора залежить від регіону та досвіду педагога. Найвищі ціни у Києві, Одесі, Харкові та Дніпрі. В інших регіонах — майже удвічі менше. У середньому — це 150-350 грн. Найбільше коштують послуги вчителів із великим досвідом, викладачів вузів і тих, хто проходив стажування за кордоном. Роботу студентів оцінюють дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватися до ЗНО без допомоги репетитора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі