вівторок, 20 грудня 2016 12:29

7 головних змін в освіті 2016 року

7 головних змін в освіті 2016 року
Нинішнього року разом зі зміною керівництва у Міносвіти змінилися й пріоритети. Нова міністр розпочала реформування початкової та середньої школи. Саме тому 2016 рік, передусім, став роком шкільної освіти. Утім не обійшлося без нововведень і у вищій школі.

Gazeta.ua пропонує добірку реформ в українській освіті за нинішній рік.

Розвантаження програм початкової школи

З вересня цього року навчатися у початковій школі легше. У початкових класах тепер не перевіряють читання на швидкість, на уроках фізкультури немає нормативів і команд. Крім того, у 1-2 класах не вчать напам'ять таблиці множення, додавання та віднімання. Учням не занижують оцінки за каліграфію, а домашні завдання відтепер не задають на вихідні, святкові дні та канікули. З програми вилучили неактуальних радянських авторів і замінили на сучасних українських. Міносвіти заборонило вчителям користуватися червоною ручкою під час перевірки письмових робіт. Натомість учні пишуть олівцем.

Впровадження реформ у середній школі

"Нова українська школа" - це політична пропозиція КМУ. Вона розглядає засади реформування середньої освіти, розраховане на майбутні десять років.

Формула нової школи складається з кількох компонентів: новий зміст освіти, умотивований учитель, орієнтація на потреби учня в освітньому процесі, наскрізний процес виховання; партнерство між учнем, учителем і батьками; шкільна автономія, нова структура школи; справедливе фінансування та інклюзивна освіта.

Введення 12-річного навчання

З вересня 2018-го першокласники навчатимуться 12 років. 12-річна освіта передбачає реформування школи. Початкова освіта триватиме 3 три роки, базова школа - 5 років та старша - 3 роки. Старша школа матиме два спрямування: академічний ліцей або професійний ліцей чи коледж. Таким чином професійне спрямування дозволить учням "отримати першу робітничу кваліфікацію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 складових реформування середньої школи

Підвищення зарплати вчителям

Кабінет міністрів прийняв рішення, що з січня 2017-го вчителям підвищать зарплати на 50%. Таке рішення стане першим кроком до створення умов фінансової мотивації та відновлення престижності роботи вчителя, кажуть в уряді.

Заплановано, що вчитель вищої категорії отримуватиме від 5266 грн до 6841 грн, учитель без категорії - від 3960 до 4853 грн.

Зміни у вступній кампанії

Нинішнього року у вступній кампанії відбулися зміни, які суттєво відрізняли її від попередніх років. Прибрали норму про позаконкурсний вступ і цільовий прийом. Таким чином, усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Завдяки цьому нововведенню місця у вищих навчальних закладах отримають вступники, які їх вибороли. Абітурієнти мали змогу подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання до будь-яких університетів лише в електронній формі. Запроваджено тестування під час вступу на магістратуру для юристів.

Нові правила для дитячих садочків

Відкривати дитячий садочок нині можна у житлових приміщеннях. Профільне міністерство дозволило переобладнувати під садочки звичайні квартири або офісні центри. Сприятиме відкриттю нових садочків і набуття чинності нового санітарного регламенту. За старими нормами, відпочивати діти могли лише на однорівневих ліжках. Нині дворівневі ліжка, які використовують у всьому світі, дозволили і в Україні. Ще один з можливих варіантів – матраци, які кладуть прямо на підлогу. Тепер не потрібно виділяти для прання окреме приміщення та готувати дитячі обіди у їдальні. Достатньо вибрати сертифікованого постачальника обідів і спеціалізовану компанію для прання одягу та постільної білизни.

Список професій державного значення

У рамках децентралізації освіти уряд презентував перелік фахівців, які навчатимуться у вищих навчальних закладах за державні кошти. Нині таких професій 19. Серед них - бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ, складальник корпусів металевих суден, живописець, бджоляр, виноградар, токар, тістороб.

Зараз ви читаєте новину «7 головних змін в освіті 2016 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі