середа, 24 жовтня 2018 07:25

5 речей, які зроблять щасливішим

5 речей, які зроблять щасливішим
Щастя - індивідуальна річ. Фото: postila

Щастя - індивідуальна річ. Але наука знає, як отримати позитивні емоції.

Слід не слідувати чужим рекомендаціям, зосередитися на власній енергетиці та ознайомитися з науковими фактами, йдеться у блозі автора книги "Емоційний інтелект 2.0" Тревіса Бредберрі на "Новое время".

Фахівець дає 5 порад, які зроблять щасливішими.

1. Подяка народжує щастя

Занепокоєння, провина і сором - не шлях до щастя. Найкращий антидепресант для нервової системи - подяка. Вона підвищує рівень гормонів "щастя" - серотоніну і дофаміну.

Подяка ефективна навіть у тому випадку, коли у житті не все йде гладко. Адже щоб викликати потрібні хімічні процеси в мозку, варто змусити себе думати про щось цінне. Такі думки дають мозку установку на відчуття щастя.

2. Усвідомлення негативних емоцій зменшує їх силу

Корисно усвідомити свої негативні емоції. В одному з досліджень, коли піддослідні давали назви своїм поганим почуттям, префронтальная кора головного мозку активізувалася, а емоції заспокоювалися. Це працює не тільки з особистими переживаннями. Промовляючи чужі емоції, ми заспокоюємо інших.

Допомога стороннім людям підвищує рівень окситоцину, серотоніну і дофаміну

3. Прийняття рішень покращує настрій

Прийняття рішень і орієнтація на позитивне вирішення активізує префронтальну кору, заспокоює мигдалеподібне тіло і лімбічну систему. Натомість якщо прагнути до перфекціонізму, з'явиться стрес. Ухвалення "досить хорошого" рішення дозволяє відчувати себе впевнено.

4. Допомога допомагає

Допомагаючи іншим, ми робимо щасливими і когось, і себе. Допомога стороннім людям підвищує рівень окситоцину, серотоніну і дофаміну. Ці гормони відповідають за позитивні емоції. Крім того, схильні до соціальної допомоги, щасливіші у періоди сильного стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як встигати більше за менше часу - 6 порад

5. Мозок любить дотики

Люди - соціальні тварини. Соціальна ізоляція діє на них так само, як фізичний біль. Натомість дотики мозок сприймає як суспільне схвалення. Це стимулює вироблення цокситоцину та заспокоює емоції. Існують навіть дослідження, які свідчать, якщо тримати руку приємної нам людини, то мозок менше сприймає біль. Крім того, масаж збільшує рівень серотоніну майже на 30%. Дотики зменшують стрес і хворобливі відчуття, покращують сон і знімають втому.

Чим складніше людині сказати "ні", тим більший стрес вона відчуватиме. Для багатьох відмова стає викликом, йдеться у дослідженні американських науковців з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско.

Зараз ви читаєте новину «5 речей, які зроблять щасливішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути