Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:25

Чим небезпечна конкуренція

Чим небезпечна конкуренція

Про конкуренцію у жіночих колективах сказано чимало. Мовляв, "як павуки в банці" чи "кубло змій". Але жіночі колективи - це не завжди щось невтішне. Там також є теплі стосунки.

"Чому ж одні жінки готові піти, зникнути, як тільки поруч з'являється яскрава суперниця? А інші розгортають війну і готові на все, щоб стерти суперницю з лиця землі?Справа в тому, що здатність жінки до адекватної або неадекватної конкуренції - родом з дитинства. Вона залежить процесу дорослішання і проходження конкурентної фази в родині з власною матір'ю", пише психолог, гештальт-терапевт Олена Васильєва у своєму блозі на "НВ".

Існує дві фази, де виникає конкуренція мама-дочка. Через них проходить кожна дівчина.

Перша фаза - едипальна.

Виникає у віці 3-5 років. У дитини формується статева ідентичність.

У дівчинки зароджуються жіночність і сексуальність. Свої "жіночі" чари вона випробовує на батькові. Адже у цьому віці це її найближчий чоловік. Під час едипальної фази дівчина конкурує з мамою за увагу батька. До прикладу, від доньки можна почути фази "Тато - мій", "Виросту і вийду заміж за тата". Така дитяча поведінка прийнятна за умови коректної поведінки батьків.

Яка поведінка коректна?

Мама повинна витримувати і усвідомлювати конкуренцію, визнавати жіночу сутність доньки. Мамі не варто завжди займати увагу чоловіка. Часом потрібно дати можливість побути донці і батькові удвох. Важливо, щоб це було по-доброму і з підтримкою.

Тато повинен розуміти, що у донці зароджується жіночність. Варто пояснювати дитині, що її люблять, як дочку, а не як жінку.

"У цьому випадку дівчинка стикається з неприємним, але дуже важливим знанням, - тато не мій і моїм не буде. Хорошим завершенням першої фази є програна дитиною конкуренція мамі, відмова від ідеї, що тато може бути моїм", - каже фахівець.

Батькове визнання не допоможе, якщо дівчину не прийняла мама

Які складнощі можуть виникнути при застряванні?

Якщо жінка застряла на цій фразі, вона не розумітиме, на що може претендувати, на що - ні. Такі панянки завжди вважають, що їм хтось щось винен. Вони часто конкурують з іншими жінками. У партнери знаходять собі старших або одружених партнерів, які мають такі ж психологічні дитячі комплекси.

Друга фаза - пубертат.

Виникає у підлітковому віці. У цьому віці дитина повинна відокремитися від матері, знайти свою унікальність. Якщо мама чинитиме опір, дитина шукатиме радикальні способи заявити про себе. До прикладу, 20 дірок у вусі і 10 в носі, ірокез на голові, рвані панчохи в школу.

Завдання віку - виявити свою інакшість у чому завгодно - красі, свіжості шкіри, фігурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, які врятують від осінньої хандри

Якщо мама не зможе визнати квітучу жіночність - це загрожує двома манерами поведінки:

Манера смирення - при появі хоч у чомусь кращої жінки я її уникатиму, відчуватиму себе неповноцінною.

Войовнича манера - при появі будь-якої жінки з'являється відчуття ворога, а потім плітки, цькування тощо.

"Батьківське визнання допоможе тільки в тому випадку, якщо дівчина прийнята мамою. Неможливо чоловікові створити жіночу ідентичність і відчуття єдності зі своєю статтю. Саме мама повинна визнати дочка з усіма її примхами. Тільки отримавши таке визнання, дівчинка може вступати в адекватну конкуренцію, визнаючи свої сильні якості і даючи визнання іншим жінкам", - каже психолог.

Перш за все потрібно працювати над собою і зробити все можливе, щоб конуренція перестала отруювати ваше життя.

З віком людина стає впевненішою у собі. Відтак – володіє більш високою самооцінкою. Самооцінка поступово наростає протягом життя. Її пік припадає на 60 років. Науковці опублікували доповідь в американському науковому журналі Psychological Bulletin.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечна конкуренція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути