субота, 06 жовтня 2018 07:25

Чим небезпечні психічні травми

Чим небезпечні психічні травми
Психічна травма – це реакція організму на подію, яка травмує людину. Фото: psy-practice.com

Реакція організму на трагічну подію називається психічна травма.

Подія, яка травмує, має надмірне навантаження на усі ресурси організму. Вон необхідні, щоб усе пережити, пише психолог і гешталь-терапевт Марія Долгих.

Причин травми може бути чимало. Зокрема, тяжке власне захворювання, хвороба близьких чи їх смерть, аварії, акти насилля, сексуальні домагання, війни, полон тощо. Якщо у людини не вистачає власних ресурсів, щоб пережити кризу, з'являється психічна травма.

"Не виражена, зупинена і закумулювана в тілі і психіці напруга витісняється в несвідоме, починає жити і впливати на людину як психічна травма. У тілесної метафори - це запалений нарив, що покриваються на поверхні кіркою і руйнує тканини організму зсередини", - пише психолог.

Травми бувають шокові і хронічні. Часто перші – це разові випадки дуже сильною і раптової травматизації і переживання на рівні шоку. Такі травми можуть роками не турбувати. Вони згадуються, коли повторюються подібні переживання.

Хронічна травма складається з великої низки слабших за силою травмуючих подій. Вони повторюються протягом тривалого часу. До прикладу, регулярні покарання із застосуванням фізичного насильства дорослі часто сприймають як "норму".

Психічні травми порушують нормальну психічну організацію

Фахівець назвала 4 основні ознаки психічної травми:

1) Наявність трагічної події, що переживається в стані безпорадності або жаху. вони обтяжують життєві умови, які негативно впливають на людину тривалий час.

2) Раптові спогади, що повертаються, про минулу подію – жахи, звуки, тілесні відчуття, іноді вони не мають нічого спільного з пережитим.

3) Уникнення всього, що нагадує чи може нагадати травму. Дорослий, якого в дитинстві били під ковдрою, може боятися їздити в ліфті. У закритому просторі йому стає важко дихати і з'являється майже фізичне відчуття болю і жаху.

4) Підвищена збудливість і лякливість. Будь-яка нова ситуація вимагає дуже багато зусиль для адаптації, викликає сильну тривогу, навіть якщо не пов'язана з травмою. Нервова система такої людини знаходиться в постійній готовності до тривоги.

Ці чотири ознаки утворюють картину порушення, яка ззовні виражається як тривожний розлад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дівчата і жінки стали менш щасливими

Психічні травми порушують нормальну психічну організацію. Вони можуть призвести до виникнення неврозів. Крім того, послаблюється імунітет, погіршується працездатність, адаптивні здібності мислення тощо. Це також погіршує самопочуття.

"Травматизація може спровокувати порушення зв'язків між психікою і тілом. Останнє просто "перестає відчуватися". Це призводить до втрати зв'язку з реальністю. Відновлювати цей зв'язок ефективно допомагає психотерапія", - пише Марія Долгих.

Надмірне і нав'язливе занепокоєння про власне здоров'я може нашкодити. Особливо, якщо людина здорова. Такий синдром називають health anxiety. Надмірна тривога і стрес підвищують ризик появи реальних хвороб. Додатковий стрес впливає на появу шкідливих звичок.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні психічні травми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути