вівторок, 02 жовтня 2018 07:25

5 найлегших способів сказати "ні"

Чим складніше людині сказати "ні", тим більший стрес вона відчуватиме. Для багатьох відмова стає викликом, йдеться у дослідженні американських науковців з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско.

Віртуозно казала "ні" хатня робітниця американського економіста Джона Гелбрейта. Якось, коли той спав, зателефонував президент Ліндон Джонсон. "Він спить і дав розпорядження не турбувати", – сказала главі країни жінка. "Що ж, я – президент. Розбудіть його". На що економка відповіла:"Шкодую, пане президенте, але я працюю на пана Гелбрейта, а не на вас". І вона поклала слухавку, йдеться у блозі автора книги "Емоційний інтелект 2.0" Тревіса Бредберрі на "Новое время".

Автор: inlviv.in.ua
  Ті, хто не вміють відмовляти, частіше страждають від депресій і вигоряння
Ті, хто не вміють відмовляти, частіше страждають від депресій і вигоряння

Фахівець дає 5 порад, які допоможуть впевнено сказати "ні".

1 Знайдіть своє "так"

Потрібно зрозуміти, чому ви говорите "так", відмовляючись. Відмова - це можливість погодитися на щось більш важливе. Ви навряд чи скажете "ні", якщо точно не знатимете, чого хочете. Коли відчуваєте тиск і здається, ніби піти на поступки простіше,подумайте про своє власне "так".

2. Переспіть з цим

Перш ніж відповісти "ні", попросіть трохи часу на роздуми, якщо це можливо. Відмовити буде простіше, якщо ви мали час на роздуми. Крім того, це хороша можливість знайти спосіб, як сказати "ні".

Говоріть "ні" чітко

3. Запакуйте "ні" між двома "так"

До прикладу, якщо начальник просить попрацювати у вихідні, але ви маєте плани, поясніть це шефу. Це - перше "так". "Ні" - ваша неможливість працювати. Друге "так" - ви запитуєте, чи можете ви допомогти якимось іншим способом. Так ваша відмова буде виглядати приємніше.

4.Переконайтеся, що дійсно говорите "ні"

"Ні" – дуже потужне слово. Ним потрібно вміти керувати. Уникайте фраз "не впевнений", "не думаю", "не знаю,чи зможу". Їх часто сприймають, як так. Говоріть "ні" чітко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися правильно розподіляти час – 7 порад

5. Будьте готові повторити

Якщо ви говорите "ні", але співрозмовник не приймає, повторіть. Це легше зробити,я кщо ви відчуваєте, що цей крок буде необхідний. Не заганяйте себе в кут, намагаючись порозумітися. Ви маєте право сказати "ні" у будь-якому випадку.

Розвинути власну пам'ять допоможуть різноманітні вправи. Це - загадки, головоломки, гра в фахи, настільні ігри чи розв'язування логічних задач. Корисно читати книги. Під час читання мозок концентрується і мимоволі запам'ятовує деталі.

Зараз ви читаєте новину «5 найлегших способів сказати "ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути