вівторок, 23 серпня 2011 17:18

Україна не подужає збудувати 4 корвети до 2021 року - експерт

Україна не подужає збудувати 4 корвети до 2021 року - експерт

На будівництво українського корвета "Володимир Великий" за 2,5 місяці назбирали 140 тис. грн.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони.

Гроші збирає "Фонд відродження Українського флоту". Його виконавчий директор капітан першого рангу запасу Вадим Махно заявив, що 23 тис. грн перерахували українські військові моряки, дві юридичні особи перерахували майже 100 тис. грн, свою місячну зарплату перерахував міністр оборони Михайло Єжель, є перекази від трьох благодійників з Тернополя.

"Найціннішими для нас є переказ 5 гривень ученицею 2-"А" класу 803 школи Харкова Анни Литвинчук та благодійний внесок вісімдесятидворічної пенсіонерки із Севастополя", - сказав він.

За оцінками президента Атлантичної ради України, генерала-майора у відставці Вадима Гречанінова, корвет коштуватиме $ 2-3 млн. Тому 140 тис. грн - дуже мало для підтримки будівництва.

"Всенародна підтримка має політичне значення, оскільки корвет закладений на верфі 17 травня 2011 року президентом України. На жаль, у нас є багато порожніх гасел, а потім незрозуміло, куди ці кошти йдуть. Боюся, що це полуомана. Протягом 20-ти років часто стикався з неподобством стосовно грошей. Було багато всяких проектів, але багато з них було "дутих", - сказав експерт.

Він зазначив, що корвет - це той клас кораблів, який зараз найбільш "модний" у світі, й мати хоча б один такий сучасний корабель дуже важливо.

"З іншого боку, ми бовкнули, що до 2021 року планується побудувати 4 такі корвети. Я в це не вірю. Тому що на це треба гроші. У нас торік обіцяли видавати по 7 тисяч квартир військовослужбовцям, а це виявилося лише розмовами. У нас на кожного військовослужбовця держава витрачає  5,3 тисяч доларів. У Росії - 33 тисячі, у Польщі - 44, у Словаччині - 61", - нагадав Гречанінов.

За його словами, щоб бути не просто країною біля моря, а морською державою, треба мати сильний флот, а воювати на морі зараз для України - "це смертовбивство".

"У нас є регіони, де діють пірати, і там треба застосовувати сучасні судна. Корвет цієї системи застосовують також проти підводних човнів. Якщо ми хочемо мати альтернативу Росії, то цей корабель потрібний. Це дасть можливість нам бути на сучасному рівні використання цієї техніки. Мало що може бути. Якби не було грузино-російської війни, не було Тузли, я б мав іншу думку. А сьогодні вважаю, що нам треба мати свої сили і треба бути готовими", - сказав президент Атлантичної Ради і наголосив, що НАТО Україну навряд чи захистить, бо Альянс щодо Росії дотримується політики "недратування".

На його думку, корвет потрібний також, щоб покращити наш імідж на міжнародній арені.

"Корвет повинен брати участь у навчаннях, щоб показати свої можливості. Екіпаж корвета повинен становити кілька сотень висококваліфікованих фахівців. Тоді ми зможемо у своїх училищах випускати відповідних моряків. Зараз у нас мізерні випуски моряків, бо флот дуже обмежений", - зазначив генерал-майор у відставці.

Він наголосив, що цього року Україна проводить на своїй території 12 найбільших навчань, за кордоном братиме участь у 9-ти.

"Коли ми будемо виходити на вчення зі США, Великобританією, Росією, і наші люди будуть знаходиться на сучасному кораблі, а не на якомусь мотлоху, це збільшить наш авторитет", - вважає Гречанінов.

Зараз ви читаєте новину «Україна не подужає збудувати 4 корвети до 2021 року - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути