четвер, 21 лютого 2019 09:34

Субсидії на роботу і онлайн-реєстр вакансій: як Кабмін долатиме бідність в Україні

Субсидії на роботу і онлайн-реєстр вакансій: як Кабмін долатиме бідність в Україні
Уряд планує запустити державний онлайн-реєстр вакансій. Фото: https://tyzhden.ua

Кабінет міністрів України затвердив план по реалізації стратегії подолання бідності на 2019 рік. Завдання такі: запустити держреєстр вакансій, субсидувати появу робочих місць на підприємствах і працевлаштувати сільське населення.

Субсидії на роботу

"Є два шляхи подолання бідності. Перший - держава роздає фінансові ресурси у вигляді різних соцгарантій і пільг, перетворюючи все населення у прохачів. Другий - держава створює умови, щоб люди могли працювати", - сказав на засіданні міністр соцполітики Андрій Рева, повідомляє програма "Сьогодні".

Саме тому велика частина стратегії зосереджена на працевлаштуванні українців. В першу чергу пропонують виділяти з бюджету гроші, щоб повністю або частково оплатити створення нових робочих місць на підприємствах. Така схема може запрацювати вже через півроку, після прийняття відповідного закону.

Але вона навряд спрацює за нинішніх умов, вважає економіст Олександр Охріменко.

"Подібний підхід міг спрацювати у нас років 50-60 тому. Адже у такого субсидування дуже високий ризик загрузнути в корупції. Краще не заважати ринку, створивши умови,за яких і наші, і зарубіжні інвестори будуть відкривати нові, навіть найменші підприємства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін виділив 25 млн грн на житло учасникам Революції

Онлайн-реєстр вакансій

Також до кінця року чиновники планують запустити державний онлайн-реєстр вакансій. Допуск до бази даних буде вільним, а вакансії змінюватимуться у реальному часі.

"Незрозуміло, як збираються врахувати вакансії чорного ринку. Є сайт служби зайнятості, куди роботодавці подають відомості про свої вакансії. Є спеціальні сайти з сотнями тисяч вакансій, є тематичні групи в соціальних мережах, де люди шукають роботу. Залишається оцифрувати вакансії, які висять на стовпах і зупинках? Економічно активного населення у нас - 18 млн. З них штатних співробітників - 8 млн. Мені зрозумілий біль держави, яка намагається зрозуміти, де ж ці 10 млн людей, і хоча б в рамках вакансій одне поєднати з іншим. Але я не впевнена, що створення реєстру помітно поліпшить можливість працевлаштування та подолання бідності", - вважає HR-експертка Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли спосіб, як позбутися боргів за комуналку

Особлива увага на молодь і підприємців по селах

Особливу увага в стратегії чиновники приділили працевлаштуванню молоді, українців передпенсійного віку та мешканців сільської місцевості. Наприклад, молодих людей хочуть консультувати про популярні сьогодні вакансії через Інтернет - до кінця року чиновники хочуть провести таку роботу з 80% безробітної молоді. Крім того, Кабмін обіцяє стимулювати роботодавців наймати працівників передпенсійного віку та осіб з інвалідністю. Правда, тут конкретних кроків стратегія поки не наводить. Також, жителям сільської місцевості хочуть розповідати про нюанси підприємницької діяльності. Для цього уряд планує проводити семінари і вишколи за участю іноземних експертів і підприємців, які вже відкрили свою справу в селі.

З березня українці повинні отримати надбавки до пенсій. Виплати відчутно зростуть у тих, хто має значну частку страхового стажу, який заробили після 2000-х. Тобто виграють пенсіонери у віковому діапазоні 60-65 років. Індексацію пенсій відновили у жовтні 2017-го.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії на роботу і онлайн-реєстр вакансій: як Кабмін долатиме бідність в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути