середа, 20 лютого 2019 21:10

Кому найбільше підвищать пенсію у березні

Кому найбільше підвищать пенсію у березні
Пенсія залежить від кількості страхового стажу. Тому більші виплати отримують ті, хто працював та пішов на пенсію після 2000-х. До цього був трудовий стаж. Фото: Depositphotos

З березня пенсії відчутно зростуть у тих, хто має значну частку страхового стажу, який заробили після 2000-х. Тобто виграють пенсіонери у віковому діапазоні 60-65 років. Інші отримують мінімальну пенсію. Мають невелику індексацію у межах 100 грн, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Перераховувати пенсії пообіцяли щорічно незалежно від влади. Але проблема в тому, що автоматичну індексацію пенсій проводять під вибори. Ніхто не дає гарантій, що за підсумками 2019-го цю норму не заморозять якимось спеціальним законодавчим актом", - каже експерт.

За його словами, були заяви, що пенсії збільшать на 17-20%. Це значно перевищує рівень інфляції.

"Виплати відчутно можуть зрости для певної групи пенсіонерів. Для решти пенсії піднімуть на кілька гривень. У меморандумі з МВФ йдеться, що Україна у 2019-му зобов'язується заморозити зарплати чиновників. Обмежити зростання заробітних плат бюджетників та індексації пенсій на рівні 8-9%. Це перетворює пенсійну реформу на фарс", - говорить Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, хто ризикує втратити пенсію

За його словами, солідарна пенсійна система в умовах демографічної та міграційної кризи працювати не може. Треба почати виплачувати пенсії за рахунок прямих доходів бюджету.

"Необхідно реформувати єдиний соціальний внесок. Розділити його на 2 складові. Це фіксований податок з фонду заробітної плати, щоб люди отримували мінімальні соціальні виплати. Все інше - накопичувальні внески. Тоді українці зможуть самостійно відкладати гроші на пенсію", - резюмує експерт.

Індексацію пенсій відновили у жовтні 2017-го. Тоді Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу. Цьогоріч пенсії у березні перерахують відповідно до рівня зростання середньої зарплати по країні та рівня інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Кому найбільше підвищать пенсію у березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути