Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2013 15:03

Страусина ферма приносить до 2 тисяч гривень на день
9

Одесити Олександр і Неля Чубарові шість років тому почали вирощувати африканських страусів. Зараз у селі Ставки  Миколаївської області мають найбільшу в Україні страусину ферму, де вирощують понад сотню птахів. На фермі зробили поле для міні-гольфу, тир, постійно влаштовують екскурсії з дегустаціями. На новорічні свята мають корпоративні замовлення.

"Дегустуємо шашлик із страусиного м'яса, омлет та овочі з власного городу, - розповідає Олександр. - А розваги спеціально для корпоративів. Так люди охочіше приїжджають компаніями, так роблять на фермах за кордоном. Це приваблює туристів".

Екскурсія з дегустацією обійдеться у 180 грн з людини. Записують компаніями від 10 осіб. Одночасно на фермі можуть прийняти 200 людей. Взимку найбільше людей приїздить на вихідні та довгі свята. Влітку - екскурсії приймають щодня.

"Спочатку ми займалися лише продажем  пташенят. З часом став з'являтися попит на м'ясо та жир. Тоді почали залишати частину птахів на м'ясо. Страусів забиваємо через 12 місяців від народження, тоді їхнє м'ясо найсмачніше. З дорослого страуса маємо до 40 кілограмів м'яса, 10 кілограмів жиру, 2 кілограми печінки і півтора метри шкіри. Зараз м'ясо закуповують ресторани Одеси і Криму. Воно незвичне на смак, щось середнє між індичатиною й яловичиною.  Якщо це все порахувати то в середньому з страуса маємо 7920 гривень чистого доходу. Сюди я ще не врахував сувенірну продукцію, яку робимо зі страусиних яєць на продаж, шкарлупи, пір'я і виробів зі шкіри. З одного страуса маємо близько 2 кілограмів пір'я, яке коштує по 800 гривень за кілограм. Пух і пір'я цих птахів купують для своїх костюмів танцювальні колективи".

За день страус з'їдає в середньому 1,5-2,5 кілограма корму. Це переважно перетерте сіно, яблука, морква, кукурудза, зерно. Дорослі птахи ростуть до 2,5 метрів.

"Тримати страусині ферми в Україні вигідно. Страуси досить непримхливі, добре переносять наш клімат. Особливо люблять купатися в снігу. Страуси взимку відчувають себе краще, ніж у спекотні літні дні. Пух і перо - чудовий ізолятор , коли зовсім холодно , страуси опускають крила , щоб зігріти лапи, - пояснює  Олександр Миколайович. - Попит на таку продукцію вже поступово з'являється, а ринок нею ще не перенасичений".

За день на страусах власник заробляє до 2 тис. грн.

"Особливо людям подобається куштувати омлет зі страусиних яєць. Одне яйце важить близько 1,5 кілограма. Це приблизно 30 курячих яєць. Ним можна нагодувати десятьох людей. Шкарлупу з яєць купують художники, роблять на них писанки. Одна коштує 320 гривень", - зазначив Олександр.

Три роки тому на страусиній фермі святкували весілля.

"Коли до нас зателефонували з таким дивним проханням спочатку було страшно пускати сюди весілля, боялися, що гучна музика налякає птахів. Але все ж  вирішили спробувати, - каже Неля Чубарова. - Страуси спочатку трохи боялися оркестру, але потім заспокоїлися, усім сподобалось".

Зараз ви читаєте новину «Страусина ферма приносить до 2 тисяч гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути