пʼятниця, 22 листопада 2013 17:20

Студент заробляє 2 тисячі на місяць, реставруючи фото
5

Фото: Фото надане Артемом Луценком

Артем Луценко навчається в одному з університетів Рівного. У вільний час реставрує старі фото.

"Навчився реставрувати архівні фотографії два роки тому, - згадує Артем. - Бабуся перебирала альбом з чорно-білими знімками. Один перегнутий, інший поцвілий, більшість пошарпані і жовті. Мало не оплакувала кожну фотографію. Напередодні дня народження вирішив зробити їй подарунок. Відсканував фото і усі відновив. Бабуся не намилується ними. Зрозумів, що у такий спосіб можна підняти настрій тисячам. Бо фотографії - це пам'ять, яку треба берегти".

Коли навчився відновлювати фото професійно, влаштувався на роботу в одну з фотостудій Рівного.

"Маю тисячу гривень зарплати, бо працюю неповний робочий день, - розказує студент. - Багато замовлень отримую через інтернет. Додатково набігає ще тисяча. До моєї стипендії це непогана надбавка. І навчанню така робота не шкодить".

Каже, люди приносять фото, яким понад 100 років.

"Недавно реставрував знімок 1910 року. Він був жовтий, мав подряпини і розриви. Принесла його жінка років 70. На фотографії була її мама і бабуся. Мамі на знімку всього два роки. Жінка боялась віддавати фото, тому я його одразу відсканував, а знімок повернув", - зазначив Луценко.

За усунення усіх дефектів зі знімку студент бере залежно від складності роботи від 30 до 70 грн.

"Якщо приносять більше 5 фотографій, роблю знижку у 20% від повної вартості виконаної роботи, - каже Луценко. - Чоловіки приносять багато армійських знімків. Один приніс фото своєї роти. Воно було жовте і затерте до непізнаваності. Чоловік хотів виставити його у соцмережі і відшукати людей, з якими служив. Я відновив його за одну ніч".

Відновлення старих фотографій займає від 1 до 5 год. Луценко робить корекцію кольорів на фотографії, за бажанням замовника додає яскравості, домальовує відсутні шматочки, прибирає усі тріщини і загини.

"Якщо клієнт хоче, можу фото, яке виконане у чорно-білому варіанті, розфарбувати в природні відтінки, як ніби воно спочатку було кольоровим", - говорить хлопець.

Зараз ви читаєте новину «Студент заробляє 2 тисячі на місяць, реставруючи фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути