понеділок, 18 листопада 2013 10:32

Ювелір заробляє до 50 тисяч за весільний сезон
9

Фото: Фото надане Юрієм Надольським

Ювелірна справа - це не той бізнес, на якому можна заробити за 2-3 роки. У цьому переконаний Юрій Надольський. У 2005 році він відкрив власну ювелірну майстерню.

"Сім років працював на господаря, паяв ланцюжки і обкатував обручки, - говорить Юрій Анатолійович. - Заробляв мало. Було соромно дивитися в очі дружині, бо приносила додому більше за мене. У 2005 році відкрив свою першу майстерню. У підвалі 9-поверхівки орендував приміщення на шість квадратних метрів. Заробляв трохи більше, але клієнти були все ті ж. Хтось приносив відремонтувати порваний ланцюжок, комусь хотілося зробити на розмір більшим перстень. А я мріяв стати ювелірним дизайнером і виготовляти ексклюзивні прикраси".

Зараз для роботи орендує однокімнатну квартиру. Має більше 100 клієнтів.

"Напрацьовувати клієнтську базу було непросто, - пояснює ювелір. - Прикраси - це не хліб, їх щодня ніхто купувати не буде. Мав замовлення перші півроку. Одній жінці робив сережки з рубінами, кільком молодятам виготовив ексклюзивні обручки, місцевому бізнесмену вилив перстень з золотим м'ячем, інкрустованим трьома діамантами. Коли клієнти закінчилися, впав у розпач. Бували місяці, коли заробленого ледь вистачало, щоб покрити витрати на оренду і закупівлю сировини. А потім почали з'являтися нові і нові замовлення. Люди рекламували мене знайомим, ті йшли самі і приводили своїх друзів і родичів".

Зараз Юрій найняв на роботу двох майстрів. Сам створює ескізи ювелірних прикрас, займається веденням бухгалтерії.

"Я мав уже з десяток учнів. Ті, хто приходить у цей бізнес за надприбутками, відсіюються за півроку. Не варто розраховувати, що на цьому швидко розбагатієте. Може бути так, що гарний дохід від цієї справи матимуть уже ваші діти чи внуки, бо цей бізнес для династії. Усі європейські ювелірні доми, яким по 100 і більше років, починалися із хороших ювелірних майстерень", - зауважує Надольський.

На обладнання робочого місця доведеться витратити до 20 тис грн. Цього вистачить, аби купити верстат, мікроскоп і бормашинку, придбати сировину, якої вистачить на перший час.

"За будь-яке замовлення я беру передоплату, щоб можна було купити сировину - дорогоцінні метали і каміння. За роботу над ювелірним виробом беру від 600 гривень за грам. Над складними прикрасами можу працювати до року. Такі й обходяться набагато дорожче. Ніколи не випускаю однакових прикрас. У мене кожна річ ексклюзивна", - каже Надольський.

Найбільше замовлень має весною і влітку.

"Обручки найбільш затребувані. За весільний сезон заробляю до 50 тисяч гривень. Зараз мода на персні з білого золота. Якщо раніше імена наречених і дату шлюбу гравіювали на внутрішній стороні персня, то тепер їх просять нанести на лицьову сторону або взагалі вирізьблювати по всій поверхні обручки. У червні звернулися молодята, які мали зіграти весілля у байкарському стилі. Для них вилив обручки із зображенням їхнього мотоцикла. Для свого чоловіка одна жінка недавно замовила перстень з написом "ВДВ". Планує подарувати його на 50-річчя", - розповів Надольський.

Зараз ви читаєте новину «Ювелір заробляє до 50 тисяч за весільний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути