четвер, 13 травня 2021 13:08

В Україні можуть подорожчати усі товари

В Україні можуть подорожчати усі товари
Збільшення ставки ПДВ за всіма або окремими групами товарів автоматично підвищить ціни. Фото: Олена Луценко

У Верховній Раді обговорюють ідею підвищення податку на додану вартість до 22-24%. В Україні ПДВ нині становить 20%.

Як здорожчають українські товари, якщо підвищать ПДВ, залежатиме від моделі, яку оберуть у парламенті. Правильною була б багатоступенева модель – підняття базової ставки ПДВ з паралельним запровадженням пільгових ставок податку (5-10%) на соціальні товари. Зокрема, на овочі, фрукти, цукор, олію, хліб. У цьому випадку ціни на соціальні товари можуть навіть знизитися. У разі збільшення ставки ПДВ за всіма чи окремими групами товарів вартість товарів зросте автоматично, пише ТСН.

В Угорщині податок на додану вартість становить 27%, Швеції, Хорватії та Данії - 25%, Люксембурзі - 17%, Мальті - 18%, Німеччині та Румунії - 19%, Швейцарії - 7,6%.

"Зараз ПДВ в Україні втратив функцію бюджетоутворюючого податку. Щороку рівень доданої вартості в українській економіці поступово знижується. В нас спрощується профіль економіки - переходимо до звичайної сировинної моделі. Тобто експортуємо переважно сировину, яка видобувається з надр, або аграрну - переважно технічні монокультури. Постійно проходить процес деіндустріалізації. Відповідно, зникає економічна база для податку на додану вартість", - розповів економічний експерт Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти назвали причини подорожчання алкоголю в Україні

Найочевидніша мета збільшення ПДВ - зібрати з платників додаткові кошти для латання дірок у бюджеті, вважає експерт. Наслідком підвищення податку буде зростання тіньового сектора економіки та контрабанди. Також це негативно вплине на внутрішнє виробництво. Ціни на товари зростуть.

Міністерство фінансів підготувало проєкт змін до Податкового кодексу. Планують додатково збирати 60 млрд грн податків на рік.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть подорожчати усі товари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути