середа, 17 вересня 2014 16:59

"Нацбанк має відпустити курс до 13,5 гривень за долар" - експерт

"Нацбанк має відпустити курс до 13,5 гривень за долар" - експерт

До 2% збільшити збір від продажу іноземної валюти запропонували у Кабміні. Таким чином планують наповнювати Пенсійний фонд. Цю ініціативу має підтримати Верховна рада.

"Зараз збір у Пенсійний фонд 1 відсотків від купленої суми. Якщо його підняти більше, активізуються міняйли, пожвавиться чорний ринок продажу доларів і євро. Тоді у державу потраплятиме ще менше податків, ніж зараз. Офіційний курс гривні і нелегальний суттєво відрізнятиметься, - розповідає Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. - На невеликих сумах цей податок не значний. Якщо, наприклад, купувати 1000 доларів, треба буде заплатити 20 доларів податку, це 260 гривень. Тому його обходитимуть ті люди, що купують значні суми - 100 тисяч доларів, півмільйона й більше. Оскільки такі великі суми ні в обмінниках, ні в банках не фіксуватимуть, купівля валюти стане не контрольованою, облік буде хибним."

На думку аналітика, збільшення податкового навантаження на населення сприятиме дестабілізації гривні.

"Люди ховатимуться від податків і зборів. А щодо курсу валюти, то уряд і Нацбанк мають мінімізувати адміністративне утримання гривні. Зрозуміло, що зараз йде війна, політична й економічна ситуація не повністю контрольована, але якщо Нацбанк намагатиметься утримувати штучно курс, може спровокувати новий обвал гривні. Це як натягнута пружина, яку відпустили. Тому зараз краще хай буде реальний курс 13,5 гривень за долар, ніж завищений 12,9".

Зараз ви читаєте новину «"Нацбанк має відпустити курс до 13,5 гривень за долар" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути