Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 15:34

Майже 600 співробітників "Донбасаеро" звільнять через банкрутство авіакомпанії

Майже 600 співробітників "Донбасаеро" звільнять через банкрутство авіакомпанії
Фото: avianews.com.ua

Справа про банкрутство ТОВ "Авіакомпанія "Донбасаеро" почне розглядати в березні Господарський суд Донецької області.

Тим часом вже з 1 лютого без роботи залишаться 140 осіб - вся служба бортпровідників, а з 20 березня - ще 442 працівника. Всього, таким чином, 582 людини опинилися в кроці від безробіття.

Про це Gazeta.ua розповів профспілковий лідер підприємства Петро Гармаш.

"12 грудня минулого року відбулися збори власників авіакомпанії (їх 5, і це приватні підприємства - три розташовані на Британських островах, одна в Києві і одна на Кіпрі) вирішили скоротити людей, не зазначивши кількість. Через 2 дні у наказі про скорочення штату гендиректор на базі цього рішення оголосив цифру - 442 людини. А ще раніше він вирішив скоротити 140 співробітників - всю службу бортпровідників (такий наказ був виданий у вересні). Таким чином, від колективу "Донбасаеро" залишиться 24 керівника. За відсутності фахівців будуть керувати самі собою", - сказав Гармаш.

Авіакомпанія "Донбасаеро" входить в альянс з "Аеросвітом", який має колосальні фінансові проблеми, і компанією "Дніпроавіа", що припинила діяльність. Власних авіарейсів не здійснює вже 1,5 року і раніше отримувала доходи, здаючи в оренду свій авіатранспорт.

"У 2011 році керівництво почало передавати літаки авіакомпанії "Роза вітрів" (базується у Борисполі). Здавали їх в оренду з екіпажами з інженерним складом, тоді ж передали траси "АероСвіту", не залишилося ні єдиного самостійного рейсу, а 9 січня наш директор подав заяву до господарського суду про визнання нашого підприємства банкрутом. Я вважаю, це банкрутство штучним. Спеціально створили скрутне становище, порушуючи колективний договір (він був скасований минулого року), змінюючи зарплати "як хочу" і здійснюючи інші дії без погодження з профкомом", - підкреслив Гармаш.

Профспілковий лідер вважає, що в Україні звільнені фахівці навіть найвищого рівня роботу навряд чи знайдуть.

"Люди з "АероСвіту" зараз біжать в авіакомпанію Міжнародні авіалінії України (МАУ), а нашим бігти буде нікуди. Люди думають подаватися до Литви та іншого зарубіжжя.
Члени профспілки авіапрацівників звернулися за допомогою до президента України, прем'єра, голови Верховної Ради, керівників фракцій, а також в Генпрокуратуру. Вважають, що штучне банкрутство порушує їх права. Вимагають розірвати контракт з гендиректором Олегом Новіковим за порушення законодавства про працю, закону про професійні спілки та закону про колективні договори. У разі якщо їх не почують, донецькі авіапрацівників погрожують владі акціями протесту", - зазначив Гармаш.

За його словами, до 2003 року донецька авіакомпанія "Донбас Східні авіалінії України" (попередник "Донбасаеро") була повністю державною і працювала з прибутком. Мала 12 літаків Як-42, 6 літаків Ан-24, здійснювала десятки власних авіарейсів.

"Спочатку компанію взяла в оренду облрада, потім передала міськраді в комунальну власність, потім міськрада вирішила створити ТОВ, яке в 2007 році на 75,99% перейшло в приватні руки. Вкрали компанію у держави, якщо говорити одним словом - це видно по результату, до якого ми прийшли", - підкреслив голова профспілки.

Зазначимо, всі компанії "Української авіаційної групи", підконтрольній бізнесмену Ігорю Коломойському, за офіційною інформацією, приносили збиток.

Зараз ви читаєте новину «Майже 600 співробітників "Донбасаеро" звільнять через банкрутство авіакомпанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути