четвер, 30 серпня 2012 04:23

Коли китайці дають великі кредити, вони присилають своїх робітників — експерт

Коли китайці дають великі кредити, вони присилають своїх робітників — експерт
radiosvoboda.org

Обіцянки прем'єра цілком реальні, але на це потрібен час.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

"Безумовно, це відповідає дійсності. Питання в тому, що це не відбудеться завтра. Такі великі проекти реалізуються протягом двох-трьох років. Будь який проект в енергетиці не відбувається за один рік. Навіть якщо ми зараз почнемо вкладатися  в розробку родовищ, то на наступний рік ми не отримуємо припливу нафти або газу. Треба почекати, це цілком реальний проект. Його реалізувати реально, тим більше що китайці  дуже уважно стежать за використанням своїх коштів", - сказав Землянський.

В свою чергу голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик стверджує, що коли китайці дають такі кредити, вони присилають свої робітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки співпраці з Китаєм Україна може зменшити залежність від імпортного газу - Азаров

"Такий проект він гарний і непоганий. Це в любому випадку відмова від залежності від російського газу, хоча і маленька. Те що ми це робимо із китайцями, не є досить гарно, але це вимушено, бо поки що ніхто більше не дає гроші Україні. . Потрібно також  бачити розрахунки, куди будуть потрачені ці кошти.  За моїми таким  спостереженнями, це трішки забагато. А 15 тисяч чиїх робочих місць? Українських? Хочу сказати, що на будівництво, обслуговування  і так далі в основному, коли китайці дають такі кредити, вони засилають сюди свої робітників, інженерів тощо.  Тобто ці 15 тисяч робочих місць будуть сформовані не сьогодні. І китайське обладнання не настільки гарне, як інше західне обладнання. З ним будуть проблеми далі, дай Бог, щоб їх не було, але можуть бути. Для його обслуговування все рівно будуть потрібні китайські спеціалісти", - зауважив експерт.

Нагадаємо, 29 серпня на засіданні Уряду прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна підписали договір про співробітництво з Державним банком розвитку Китайської народної республіки. Україна отримає більше ніж три з половиною мільярди доларів США для реалізації проектів газифікації вугілля.

За словами Азарова, завдяки цьому буде створено до 15 тисяч робочих місць, зменшено імпорт природного газу більше як на 3 мільярди кубічних метрів, щорічно буде економитися до 1 мільярда 200 мільйонів доларів США.

Зараз ви читаєте новину «Коли китайці дають великі кредити, вони присилають своїх робітників — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути